Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nu simmar Michael Phelps för sin egen skull

Orlando. Historiens främste olympier Michael Phelps siktar mot sitt femte OS, mer avslappnad än någonsin och med nya insikter om sin simkarriär och sitt liv.

– Vid OS i London 2012 ville jag bara få det gjort. Nu njuter jag mer och når jag mina mål kommer det att bli ”one hell of a summer”, lovar Phelps, som också ska bli pappa för första gången i maj.

Som om inte 18 OS-guld skulle räcka. Michael Phelps siktar på att dryga ut sin fullständigt unika medaljsamling i Rio de Janeiro i sommar. Vilka sträckor han kommer att simma vet han dock inte än.

– Det beror på var vi är träningsmässigt inför uttagningarna. Jag avvaktar och ser hur kroppen känns och så bestämmer vi utifrån det, säger Michael när DN och övrig medier på plats möter honom under en amerikansk GP-tävling i Orlando.

– Simtagen blir effektivare hela tiden. Jag blir trött efter loppen, men det är väl som det ska vara just nu. Jag har fortfarande ett par månader på min innan jag måste simma riktigt snabbt, fortsätter han och berättar om tiden fram till OS-uttagningarna 26 juni till 3 juli i Omaha, Nebraska.

Det är en avslappnad 30-åring, som återigen är i bassängen efter avstängningen som stoppade honom från VM i Kazan i fjol och en hel del annat strul utanför sporten.

Avstängningen kom efter att han för andra gången åkt fast för rattonykterhet.

Hans avslappnade attityd nu är en stor kontrast till hur han kände det i OS i London 2012, där han tog fyra guld och två silver.

Nu berättar han att han egentligen inte alls tyckte det var kul i London.

– 2012 ville jag bara få det gjort. Jag ville egentligen inte göra det. Jag var inte engagerad tillräckligt. Jag vill kunna se tillbaka om 20 år och säga att jag är glad och nöjd på det sätt som min karriär slutade. Hade jag slutat efter 2012 hade jag inte varit nöjd med hur det slutade.

– Jag gör det jag älskar och nu njuter jag mer av det än för fyra år sedan.

Jag vill uppnå vissa saker. Ni kan fortsätta fråga, men jag kommer inte att svara något annat.

Numera struntar 30-åringen också i vad andra förväntar sig av honom.

– Enda press jag känner är den jag sätter på mig själv. Men det är en tuff press. Jag är hård mot mig själv, med delmål jag vill nå på vägen till OS-uttagningarna. Kan jag leva upp till dem kommer den här sommaren att bli ”one hell of a summer”, säger han och understryker det han säger med ett brett typiskt Phelps-leende.

– Men jag bryr mig heller inte om hur det går. Om jag gör mitt bästa och inte når finalen kommer jag att bli jäkligt besviken, men jag gjorde vad jag kunde. Så länge jag har den känslan, då är jag nöjd.

Han får frågan vad som motiverar honom till den här nya OS-satsningen, en satsning som egentligen började med comebacken 2014.

– Jag vill uppnå vissa saker. Ni kan fortsätta fråga, men jag kommer inte att svara något annat, svarade han kort och snabbt med ett underfundigt leende som var och en får tolka på sitt sätt.

Efter en lång karriär i simningen har han försökt hitta något som ger samma kickar och upplevelser utanför bassängen, men inte hittat något liknande.

– Jag njuter verkligen av att vara tillbaka i bassängen och jag njuter av att träna och tävla igen. Jag gör det för min egen skull.

– Under tiden när jag lagt av hann mycket av det jag upplevt sjunka in. Det tvingar mig att njuta mer nu. Jag har insett att det jag gått igenom har mycket varit att uppnå mål, vända blad och bara fortsätta direkt. Nu inser jag att jag uppnått mycket och haft en kul karriär. Det här är som glasyren på tårtan och det är exakt rätt sätt att se på det, säger han om OS-satsningen.

Efter 18 OS-guld och titeln som den störste olympiern alla kategorier genom tiderna, vad är det då för arv han vill lämna efter sig den dagen han slutar tävla.

– Som ung ville jag förändra sporten och det har jag gjort. Men det finns mer att göra även om jag inte tävlar. Jag är ”The Old Dude” i landslaget numera och kan jag hjälpa någon av de unga är jag mer än villig att ställa upp.

Han lovar att stanna i simningen även när han slutar tävla.

– Jag kommer alltid att finnas med. För all framtid, fastslår han.

Michael Phelps har ännu inte kvalat in till OS och han vill inte säga om det är den definitiva slutpunkten på en fenomenal karriär. Men han inser att kroppen åldras och han har mycket annat att se fram emot också.

– Kroppen gör mycket ondare nu. I Sydney och Aten berättade de äldre simmarna storys om hur det var. Jag trodde dem inte. Inte då. Nu gör jag det.

– Sedan har jag så mycket på gång. Allt från en gravid fästmö till träning, resor och att bygga färdigt mitt hus. Listan är lång med mycket som jag älskar. Jag spelar golf en hel del också, men mest av allt är jag bara avslappnad.

Michael Phelps har varit i Brasilien flera gånger, men faktiskt aldrig tävlat där.

– Jag har varit i några favelas och jobbat med barn i olika projekt. Det har varit fantastiskt och jag kan inte ens föreställa mig hur Brasilien kommer att bli i OS. Landet är ett stort fantastiskt sportland. Jag ser fram emot att alla kommer dit. Det kommer att bli en spännande tid. Det vet jag.

Foto: Alex Menendez AFPNumera är det en glad Michael Phelps man ser i bassängen. ”Jag gör det jag älskar och nu njuter jag mer av det än för fyra år sedan”, säger han. Foto: AFP

Tävlingen i Orlando var märklig för Phelps del. Han hade inte med sig sin tränare Bob Bowman, som hjälpt Michael sedan han var elva år.

– Det känns konstigt. Han har varit med så länge. Märkligt att inte ha rutiner som jag haft under så lång tid. Nu får jag ta hand om allt själv. Kan inte ens komma ihåg när han inte vad med senast. Det känns i alla fall som väldigt länge sedan.

Bowman var i staten Washington med den skola han jobbar på för en viktig tävling där, men han höll kontakten med Phelps ändå.

– Vi sms:ar. Problemet är bara att han skriver så oerhört kort. Svarar ofta med bara med ett ord. Det är frustrerande, men jag fixar det. Jag är inte 15 år längre, som någon behöver hålla i handen.

En insikt om sig själv som inte bara gäller simningen. Michael Phelps har efter några vurpor på vägen börjat bygga på det som ska bli hans liv efter tävlingskarriären.

En viktig byggsten blir givetvis att bli pappa. Han och förra fotomodellen Nicole Johnson ska få en son i maj.

När den 18-faldige OS-mästaren kliver upp på startpallen i Rio är det inte bara som den störste mästaren genom tiderna utan också som en 31-årig pappa.

En framgångsrik karriär kantad av skandaler
 • Augusti 2000 15 år gammal lyckas Michael Phelps kvalificera sig till OS i Sydney. Hans bästa placering är en femteplats på 200 meter fjäril.
 • Mars 2001 Phelps sätter nytt världsrekord på 200 meter fjäril. 15 år och nio månader gammal blir han den yngste manlige simmaren någonsin att sätta världsrekord.
 • Februari 2001: Vinner sitt första VM-guld. Distans: 200 meter fjäril.
 • Augusti 2004: Vinner fem guld och två brons vid OS i Aten.
 • November 2004: 19-årige Michael Phelps grips av polis sedan han kört bil berusad. Phelps erkänner och döms till skyddstillsyn och böter. "Jag har svikit en massa människor i landet", sa han efter domen.
 • Augusti 2008: Vinner åtta OS-guld i Peking och slår därmed landsmannen Mark Spitz tidigare rekord på sju guld från OS i München 1972.
 • Februari 2009: På en fest fotograferas Phelps när han röker marijuana i en vattenpipa. Phelps erkänner och förlorar ett stort sponsorkontrakt och stängs av i tre månader av det amerikanska simförbundet.
 • Augusti 2012: Vinner fyra guld och två silver vid OS i London och blir för tredje OS:et i rad den mest framgångsrike idrottaren. Meddelar att han slutar med simningen.
 • April 2014: Meddelar att han tänker göra comeback och satsar mot att tävla i Rio de Janeiro 2016, hans femte OS.
 • Maj 2014: Vinner 100 meter fjäril vid en tävling i Charlotte.
 • September 2014: Phelps grips återigen för rattfylleri. Han stängs av från allt tävlande i ett halvår från och får inte ställa upp i VM i Kazan 2015.
 • Augusti 2015: Vid de amerikanska mästerskapen, som går samtidigt som VM i Kazan, vinner Phelps tre distanser, alla på världsbästatider.
 • November 2015: Phelps berättar via Instagram att han ska bli pappa. Mamma är hans fästmö, modellen Nicole Johnson.
Fakta. Michael Phelps

Född:

30 juni 1985 i Baltimore.

Medaljskörd i stora mästerskap

OS:

18 guld – 2 silver – 2 brons

Aten 2004: 6 guld och 2 brons

Peking 2008: 8 guld

London 2012: 4 guld och 2 silver

VM långbana:

26 guld – 6 silver – 1 brons

VM kortbana:

1 guld