Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nu ska AIK ta klivet över sista tröskeln

Lagkapten Sandberg har gjort det förr. Nu hoppas han på en repris.

Bara ett hinder återstår för att ta klivet. Fyra segrar mot Karlskrona och AIK är tillbaka i högsta hockeyserien igen.

”Vi är redo. Vi har jobbat för det här sedan i april och nu väntar det bästa”, säger AIK:s lagkapten Christian Sandberg.

Vissa saker verkar sakna ett bäst före datum.

Christian Sandberg är ett exempel på det.

Han är visserligen inte mer än 28 år men efter tio säsonger i A-laget, och dessutom i en klubb som har pendlat mellan SM-semifinal 2011 och 2012 och konkurshot våren 2015, hade det varit förståeligt om lusten falnat något och att det i sin tur också hade märkts på isen.

I Christian Sandbergs fall är det precis tvärtom.

AIK:s lagkapten spelar just nu sin bästa hockey på många år.

– En bidragande orsak till det är att jag har sluppit de där återkommande skadorna som jag hade under ett par säsonger. Jag har känt mig i bra fysisk form under hela säsongen. Kroppen svarar på ett helt annat sätt än vad den gjorde tidigare och då blir det också lite roligare att spela. Du åker inte omkring och oroar dig för att du dagen efter ska ha ont i höften eller någon annanstans, säger Christian Sandberg.

– Jag brukar ofta spela som bäst efter jul, men den här säsongen tyckte jag att det började fungera bra redan under hösten. Det berodde naturligtvis mycket på att jag har spelat med bra folk.

Efter att ha slagit Tingsryd i den allsvenska hockeyfinalen har AIK-spelarna haft några dagars ledigt och hunnit hämta andan.

I kväll börjar allvaret igen.

SHL-laget Karlskrona och allsvenska AIK möts i en duell. Första laget som vinner fyra matcher är klart för SHL nästa säsong.

– Det är klart att jag känner till några av deras spelare, men som lag måste jag erkänna att jag inte har så bra koll på dem. Det är lite så vi har jobbat under hela säsongen. Fokus har varit på vårt spel oavsett vilket lag vi har mött, säger Christian Sandberg.

– Vi har lyckats undvika de där dipparna som brukar sluta med flera förlustmatcher i rad. När vi har torskat en match har vi snabbt studsat tillbaka. Riktigt hur vi lyckats med det är svårt att svara på. En förklaring är nog att vi inte har funderat så mycket. Målet har självklart varit att prestera vårt bästa i varje match, men om det har gått mindre bra i en match har vi snabbt lagt det bakom oss, fortsätter han.

Christian Sandberg är en av fyra spelare i dagens AIK som en vårdag 2010 var med och förde upp AIK till högsta serien, som då hette elitserien, efter sju säsonger i allsvenskan och en i division I.

– Självklart finns det vissa likheter mellan den här säsongens lag och det lag som gick upp 2010. Det är samma ledarskap den här gången och det är samma driv i säsongens trupp som det var då, säger Christian Sandberg.

Tränaren Roger Melin, som tränade AIK mellan 2008-2012, återkom till klubben efter den här säsongen. Vad är styrkan i hans ledarskap?

– Roger är lugn och harmonisk och han är väldigt bra med unga spelare. Han ger dem förtroende och låter dem växa i sin takt. Det är tillåtet att göra misstag utan att du får skäll, bara du inte gör samma misstag flera gånger i rad, säger Christian Sandberg med ett leende.

– Roger är duktig på att utveckla spelare och han skapar en miljö där alla trivs. Det gäller för oss som är lite äldre också.

Mycket har förändrats på ett år. Förra våren slogs AIK för sin överlevnad och laget tvingades kvala för att rädda det allsvenska kontraktet.

Nu är allt annorlunda. I stället för att blicka neråt kan spelarna blicka uppåt.

– När vi började den här säsongen är det självklart att jag trodde på den vision vi hade. Samtidigt var vi alla medvetna om att vi var i en uppbyggnadsfas, eller jag kanske egentligen ska säga är i en uppbyggnadsfas, och att vi skulle skynda långsamt, säger Christian Sandberg.

– Med tanke på det får man väl säga att det har gått snabbt att komma tillbaka men vi har hantera det på ett bra sätt. Vi har inte flugit i väg och trott att vi är bäst i världen utan vi har fortsatt att jobba hårt och hur tråkigt det än kan låta är det helt avgörande, säger Christian Sandberg.

De var med 2010

Fyra spelare i AIK:s trupp var med för sex år sedan när AIK tog steget upp i högsta serien.

De fyra är: Christian Sandberg, Tobias Ericsson, Oscar Steen och Stefan Johansson. De två sistnämnda är dock skadade och kommer inte att kunna spela i kvalet.

Lagets fyra nuvarande ledare var också med våren 2010. Roger Melin var då som nu tränare, samma sak med målvaktstränaren Stefan Persson. Assisterande tränaren David Engblom spelade i laget och Anders Gozzi var under den säsongen enbart sportchef och inte som nu när han är både sportchef och assisterande tränare.

Direktkval till SHL

Karlskrona-AIK

Kvalet avgörs i bäst av sju matcher. Karlskrona, som kommer från den högre serien, har hemmaplansfördel.

Matchdatum: 19/3 Karlskrona-AIK, 21/3 AIK-Karlskrona, 23/3 Karlskrona-AIK, 25/3 AIK-Karlskrona, ev 27/3 Karlskrona-AIK, ev 29/3 AIK-Karlskrona, ev 31/3 Karlskrona-AIK.

Nyckelspelare

Karlskrona: Mattias Guter och Johan Holmqvist

AIK: Christian Sandberg och Robin Kovacs

Matchen i tv:

C More Live 19.30