Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nu startar OS för hipsters

OS för hipsters avgörs i lag.
OS för hipsters avgörs i lag. Foto: Adam Berry / Getty Images
Glöm London, Usain Bolt och OS-facklan för en dag. På lördagen går nämligen OS för hipsters av stapeln i Berlin, med grenar som glasögonkastning, vinylskivesnurrning och dragkamp med tajta jeans.

För andra året i rad anordnas olympiska spelen för hipsters i Berlin. Tävlingarna går av stapeln på gatorna i Friedrichshain, en av de stadsdelar i Berlin som förknippas mest med subkulturen.

Under lördagen gör "heltidshipsters, kvälls- och veckoslutshipsters och anti-hipsters" upp i en rad grenar med koppling till hipster-stilen. Till exempel kast med hornbågade glasögon eller dragkamp med stuprörsjeans.

Tävlingarna genomförs i lag, 3–5 personer starka. För åskådare som inte intresserar sig för själva "sporterna" ordnas dessutom en modemarknad och modeshow – och på kvällen en efterfest i tre våningsplan.

Den alternativa olympiaden omges dock av en diskussion kring vad en hipster verkligen är. Vissa menar att olympiaden förlöjligar subkulturen, andra att den träffsäkert hittat hjärtat i den – och ytterligare andra hävdar att den inte ens existerar.

Oavsett vilket förknippas begreppet starkt med ungdomskulturen i framförallt Berlin, men även London, Brooklyn och för svenskar Södermalm i Stockholm.