Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nu vill Touren vinna tillbaka den tyska publikens hjärtan

Tour de France startar i Düsseldorf.
Tour de France startar i Düsseldorf. Foto: AP/TT

Att komma till Tour de France ska vara som en tysk syntsingel.

Världens största årliga idrottsevenemang startar i Düsseldorf, och bandet Kraftwerk kommer att inviga Touren med en 3D-show.

I Tyskland håller cykelsporten på att återuppstå från dopningsdöden.

 

När årets bansträckning i Tour de France presenterades i höstas var den franska presidentkandidaten Marine Le Pen en av undertecknarna under en protestinlaga mot loppet från högerextrema Front National. 

”Är det här Tour de France eller Tour de EU?”, frågade de sig, och tyckte att loppet skulle hålla sig innanför Frankrikes gränser. 

Men Le Pen blev inte president, och Tour de France fortsätter opåverkat av politiska utspel. Starten för årets lopp går i Düsseldorf i Tyskland, ett land som kanske håller på att återfå sin kärlek för cykelsporten.

2007 slutade de tyska tv-kanalerna ARD och TDZ att sända Touren mitt i, efter att Patrik Sinkewitz från tyska laget T-Mobile hade åkt fast för testosteron. Det var kulmen på en rad dopningsskandaler, och intresset på den viktiga marknaden Tyskland började falna.

Men för två år sedan började public service-bolaget ARD att visa Tour de France igen efter fyra års frånvaro i etern. 

Under tiden har flera nya tyska stjärnor etablerat sig i världstoppen.

De växte upp med att se dopade idoler som Jan Ullrich och Erik Zabel, men har själva blivit representanter för en annan generation, som kommit fram efter att cykelsporten som en reaktion på alla skandalerna för tio år sedan tog på sig rollen som pionjär mot dopning.

På den första etappen är Cottubussonen och tempohästen Tony Martin storfavorit, och på de snabba etapperna slåss tyska stjärnor som Marcel Kittel, André Greipel och John Degenkolb – den sistnämnde tränad av svenske Mattias Reck – om segrarna.

Men det kommer inte bli en tysk som vinner Tour de France, även om årets tävling är mer svårtippad än på länge. Trefaldige segraren Chris Froome har sett ovanligt svag ut. Han utmanas av Nairo Quintana, Alberto Contador, Richie Porte med flera.

Att tyskar gillar Touren vittnar inte minst Düsseldorfbandet Kraftwerks gamla singel ”Tour de France” från 1983 om. De kommer att ha en 3D-show i staden på kvällen.

Sedan fortsätter Touren genom cykeltokiga delar av Europa mot Frankrike. Från Düsseldorf genom Belgien och Luxemburg kommer belgare och nederländare sluta upp en masse längs vägarna. 

Hela cykelsporten lär hålla tummarna för att också tyskarna tar Touren till sina hjärtan igen.

Fakta. Fem frågor

Hur är banan?

Tour de France är 21 etapper långt, med två vilodagar. Totalt avverkar cyklisterna 3.540 kilometer över de tre veckorna. Årets upplaga innehåller nio platta etapper, fem backiga etapper, fem bergsetapper och två tempoetapper. Det är en balanserad årgång, med få tempokilometer och inte särskilt många tunga berg. Se upp för attacker där man minst anar det. Kantvind och utförssträckor kan innebära action.

Var är svenskarna?

Det finns bara en svensk som cyklar för ett Tour de France-lag, 26-årige Tobias Ludvigsson. Han fick problem med ett sår på hälen under Giro d’Italia och kommer inte till start. Men tyske stjärnan John Degenkolb har en svensk tränare, Mattias Reck. Team Dimension Data har en svensk mekaniker, Klas Johansson, Och sportchefen i Team Sunweb, Aike Visbeek, bor sedan många år tillbaka i Sverige.

Var är kvinnorna?

De senaste tre åren har ett damlopp, kallat La Course by le Tour de France, körts den sista dagen när Touren går i mål i Paris. Det är första gången sedan 80-talet som kvinnor har varit med på Touren. I år har tävlingen flyttat och utökats. Damerna tävlar uppför Col d’Izoard med samma målgång som den 18:e etappen. Sedan fortsätter La Course i Marseille före den 20:e etappen, i ett helt nytt format som liknar jaktstart.

Hur följer man loppet?

För första gången någonsin sänds alla etapperna i sin helhet i tv. I Sverige visar Eurosport allt från tävlingen. Även TV4 sänder i sina kanaler.

Fakta. Fem profiler

Foto: Kraft Uwe/action press/REX/Shutterstock

Peter Sagan

Den slovakiske världsmästaren har cykelsportens största karisma. Förra året ställde han till med skandal när han tävlade utan att ha rakat benen, någonting som ingen i modern historia hade gjort förut i en cykeltävling värd namnet. En händelse som indikerar både hur traditionsbunden och estetisk cykelsporten är – och hur egensinnig Peter Sagan är. Kör han inte på bakhjulet och spexar så slåss han om etappsegrar och den gröna poängtröjan, som han kan vinna för sjätte gången.

Foto: IBL

Chris Froome

Lance Armstrong vann Tour de France sju gånger, och blev av med resultaten långt senare. Chris Froome har hittills vunnit tre, och mött en delvis fientlig atmosfär på vägen. Det har kastats urin på britten, och folk ropar ”dopé!” efter honom, inte för att det finns andra indikationer på dopning än att han är väldigt bra. Hur ska man kunna tro på det? Froome växte upp i Kenya och Sydafrika, och har en oortodox stil på cykeln. I bergen möter hans kontrollerade åkning de mer traditionella cyklisternas attacker.

Foto: AFP/TT

Nairo Quintana

Cykel är nationalsport i Colombia, och Nairo, som han enbart brukar kallas, är nationalhjälte. Efter sin seger i Giro d’Italia och en andraplats i Touren har han åkt i kortege och hyllats av stora folkmassor i hemlandet. Han kommer från en familj potatisbönder, och i sin hemregion Boyacá har han bland annat engagerat sig för jämställdhet och att män ska ta större ansvar för hemarbetet. Men han har aldrig vunnit Tour de France. Hur firar Colombia om han lyckas?

Foto: Imago/Sirotti/IBL

Thomas Voeckler

Franska hemmafruar kallar honom kärvänligt för Chouchou, kollegor i klungan har gett honom smeknamnet Hollywood för att de tycker han skådespelar framför tv-kamerorna. Älskling eller utstuderad – Thomas Voeckler (uttalas vöcklöör på franska) lär inte gå obemärkt förbi när han gör sitt sista Tour de France, som ett ärevarv runt landet. Efter årets upplaga lägger han av, och det här är sista chansen att se hans grimaser, hängande tunga och outtröttliga attacker. 

Foto: Imago/Sirotti/IBL

Taylor Phinney

Trots att han har hunnit bli 27 år gör amerikanen Taylor Phinney debut i Tour de France. Hans mamma Connie Carpenter har vunnit OS-guld, hans pappa Davis Phinney en etapp i Touren. Han själv charmade hela sporten när han kom, men karriären saktades ner av en svår krasch och ett skadat ben. Under rehaben började han måla tavlor och meditera. För idrottens djupaste intervjuer – lyssna på Taylor Phinney. Tempoetappen i Düsseldorf är hans stora mål.

Fakta. Fem etapper som inte får missas

La Planche des Belles Filles, etapp 5, 5 juli

Målgången på La Planche des Belles Filles blir det första testet för favoriterna i tävlingen.  Det är en kort klättring, men brant. Delar har 20 procents lutning. Har vi otur avgörs Touren redan här, Chris Froome vann på den här toppen 2012 och kommer säkert vara sugen på att ta ledartröjan i dag.

Sju berg, etapp 9, 9 juli

Här kan det hända grejor. Det går uppför direkt, och cyklisterna ska över sju (!) kategoriserade bergstoppar i Jurabergen. Tre av dem är HC, ”hors catégorie”, det som enligt Tourens bedömningssystem är så tufft att det går utanför klassificeringen. Sista klättringen är Mont du Chat, men sedan väntar en lång utförskörning där attackerna också kan sättas in. Upplagt för race.

101 kilometer, etapp 13, 14 juli

Trenden i cykelsportens etapplopp är allt kortare etapper. Förklaringen är enkel – det blir ofta mer underhållning när cyklisterna vågar chansa mer. Den här franska nationaldagsetappen på 101 kilometer är den kortaste någonsin, och alltså lite av ett experiment. Går allt enligt planen får vi se en sprakande intensiv tävling över dagens tre backar. 

Col d’Izoard, etapp 18, 20 juli

Col d’Izoard är ett Tour de France-berg som minner om svunna tider. Det började användas 1922, men nu ska toppen för första gången vara målgång på en etapp. Izoard kännetecknas av Casse Déserte, kalt som ett månlandskap på 2.200 meters höjd. Etappen är den sista i bergen, och kan avgöra hela Touren. Före etappen går damtävlingen La Course.

Stade Vélodrome, etapp 20, 22 juli

Olympique de Marseilles hemmaarena heter Stade Vélodrome. Fotbollen har sedan länge tagit över där, men nu kommer byggnaden återigen att leva upp till sitt namn. Start och mål för Tourens andra tempoetapp är inne på stadion. Massor av biljetter har sålts, och atmosfären kan bli någonting alldeles speciellt. Damtävlingen La Course avgörs också här.

Fakta. Alla etapper

Etapp 1, lördag 1 juli, Düsseldorf, 14 km, tempo

En kort tempoetapp.

Etapp 2, söndag 2 juli, Düsseldorf–Liège, 206 km

Spurtetapp.

Etapp 3, måndag 3 juli, Verviers–Longwy, 202 km

En backig final passar attackcyklisterna.

Etapp 4, tisdag 4 juli, Mondorf-les-Bains–Vittel, 203 km

En dag för spurtarna, men kantvind kan slå till.

Etapp 5, onsdag 5 juli, Vittel–La planche des belles filles, 160 km

Första bergsmålgången.

Etapp 6, torsdag 6 juli, Vesoul–Troyes, 216 km

Spurtetapp.

Etapp 7, fredag 7 juli, Troyes–Nuits-Saint-Georges, 217 km

Spurtetapp, men med ett knepigt slutvarv.

Etapp 8, lördag 8 juli, Dole–Station des Rousses, 187 km

En backig etapp med tre enklare klättringar. 

Etapp 9, söndag 9 juli, Nantua–Chambéry, 181 km

Kanske Tourens mäktigaste etapp med riktigt tuffa berg.

Vilodag, måndag 10 juli, Dordogne

Etapp 10, tisdag 11 juli, Périgueux–Bergerac, 178 km

Kuperad bana för de klättringsstarka spurtarna.

Etapp 11, onsdag 12 juli, Eymet–Pau, 202 km

En chans för spurtarna.

Etapp 12, torsdag 13 juli, Pau–Peyragudes, 214 km

Tre tuffa bergsklättringar, och målgång uppför.

Etapp 13, fredag 14 juli, Saint-Girons–Foix, 101 km

Tourens kortaste etapp någonsin.

Etapp 14, lördag 15 juli, 181 km, Blagnac–Rodez 

En kuperad andra halva.

Etapp 15, söndag 16 juli, Laissac-Sévérac l'Église– Le Puy-en-Velay, 189 km

Inte riktiga berg, men en tuff dag.

Vilodag, måndag 17 juli, Le Puy-en-Velay

Etapp 16, tisdag 18 juli, Le Puy-en-Velay–Romans-sur-Isère, 165 km

Spurtetapp, men med varning för kantvind.

Etapp 17, onsdag 19 juli, La Mure–Serre-Chevalier, 183 km

Den första av två avgörande bergsetapper.

Etapp 18, torsdag 20 juli, Briançon–Izoard, 178 km

Tourens sista bergsetapp.

Etapp 19, fredag 21 juli, Embrun–Salon-de-Provence, 220 km

Tourens längsta etapp, näst sista chansen för spurtarna.

Etapp 20, lördag 22 juli, Marseille, 23 km, tempo

En mellanlång tempoetapp.

Etapp 21, söndag 23 juli, Montgeron–Paris, 105 km

Traditionell spurtetapp på Champs-Élysées.