Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ny pallplats för Frida Hansdotter

Frida Hansdotter grejade fjärde raka pallplatsen i österrikiska Flachau genom att sluta trea i tisdagskvällens slalom, 1.05 bakom segrande slovakiskan Veronika Velez Zuzulova.

Frida Hansdotter gjorde ett starkt andraåk, körde upp sig tre placeringar och fortsätter därmed i topp i den sammanlagda slalomcupen. Tvåa blev svåraste konkurrenten i slalomcupen, tjeckiskan Starka Strachova, som därmed krympte avståndet till Hansdotter med 20 poäng.

Hansdotter har totalt 425 poäng efter sex deltävlingar, Strachova 351, och Velez Zuzulova 320. Fyra deltävlingar återstår.

Pisten i Flachau var svåråkt. Snöfall innebar att det var ett spårigt, mjukt och sockrigt underlag. Snön höll inte riktigt, det blev snabbt gropigt.

Det fällde utslag framför allt i det första åket, där resultaten blev sämre i takt med att fler åkare tog sig ner.

Det märktes också i det andra åket, där schweiziskan Charlotte Chable, som låg på 29:e plats efter första åket, och därmed startade som andra åkare, kunde ta sig ner på fjärde bästa tid.

Men när det väl blev dags för de främsta från det första åket visade det sig att klassåkarna klarade den svåråkta, slagiga pisten.

Hansdotter tog sig ner på den tredje bästa tiden, vilket innebar att hon tog sig förbi lagkamraten Anna Swenn-Larsson, norskan Nina Löseth och schweiziskan Wendy Holdener i resultatlistan.

Foto: APFrida Hansdotter. Foto: AP

Men åt Veronika Velez Zuzulova fanns inget att göra. Slovakiskan hade en trygg ledning med dryga halvsekunden efter det första åket och kunde ta sin tredje världscupseger i slalom i karriären, trots att hon bara hade sjunde bästa tid i det andra åket.

Andra åket var för övrigt stakat av slovakiskans make, fransmannen Romain Velez. En vinnande kombination.

Hansdotter kom till Flachau i favoritposition, efter fyra pallplatser varav en seger och en femteplats senast i Santa Caterina.

Men hon trivdes inte riktigt på underlaget i det första åket, vilket innebar att hon startade andra åket 1.32 bakom Velez Zuzulova.

I andra åket släppte hon på lite mer och visade klass. Hansdotter har därmed tagit poäng i 23 raka tävlingar i världscupen.

På fredag får hon möjlighet att befästa förstaplatsen i den totala slalomcupen, då det på nytt handlar om kvällstävlingar i Flachau.

Anna Swenn-Larsson svarade för ett starkt första åk, vilket innebar att hon låg på femte plats inför det andra åket. En miss på den sista kanten kostade dock placeringar. Swenn-Larsson slutade sjua, 0.45 från pallplats.

Emelie Wikström körde upp sig från 13:e till 11:e plats i andra åket. Maria Pietilä-Holmner körde mer på säkerhet i andra åket, tappade tre placeringar och slutade 21:a.

Fakta. Ställningen i slalomcupen

1. Frida Hansdotter, 425 poäng.
2. Sarka Strachova, 351 poäng.
3. Veronika Velez Zuzulova, 320 poäng.

Återstående tävlingar: 15 januari Flachau, 31 januari Maribor, 6 mars Jasna, 19 mars St Moritz.