Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-13 10:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/ny-svensk-storseger-i-vm-allt-sjalvfortroende-vi-kan-pumpa-in-ar-viktigt/

Sport

Ny svensk storseger i VM: ”Allt självförtroende vi kan pumpa in är viktigt”

Linn Blohm tackar Isabelle Gulldén för en målgivande inspelning under utklassningen mot Kina. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Efter en trög start vann Sverige programenligt mot Kina 32–19 (16–7) i handbolls-VM. Tisdagens match mot Japan blir första testet på hur bra det svenska VM-laget är.

– Allt självförtroende vi kan pumpa in är viktigt, säger Nathalie Hagman inför tisdagens match mot Japan till TV6.

Det är glest på läktarna och för många av lagen handlar VM om en transportsträcka fram till huvudrundan.

Sverige följde upp 26–16 mot Kongo-Kinshasa med segersiffrorna 32–19 mot Kina. Men det var ändå inte en helt igenom imponerande historia.

– Vi har inte riktigt satts på prov än, konstaterar förbundskapten Henrik Signell.

Inledningen var lika skral som mot Kongo-Kinshasa och det var först när Signell släppte in mittnian och nyckelspelaren Isabelle Gulldén som blågult lyckades springa ifrån.

Gulldén lekte linjespelare när hon gjorde 7–6 i mitten av första halvlek och sedan lekte Sverige sig fram till paussiffrorna 16–7.

– Vi startade lite dåligt, medger högersexan Nathalie Hagman. De spelar väldigt långsam handboll.

En tolk försökte översätta vad Heine Jensen, Kinas danske förbundskapten, ville ha sagt under matchen men hur det än gick med det så ökade Sverige hela tiden ledningen och vann till slut med förkrossande 32–19.

Kina, som förlorade premiären mot Ryssland med 11–26, har en medelålder på spelarna på 22 år och är yngsta laget i VM, och visade sig vara ett skjutglatt gäng men skotten täcktes allt för lätt bort av det svenska mittförsvaret.

I andra halvlek släppte Signell in spelare efter spelare för att alla skulle få känna på atomsfären ute på plan och när matchen var slut hade samtliga svenska spelare utom målvakterna Filippa Idéhn och Martina Thörn kommit med i målprotokollet.

Mästerskapdebutanten Thörn, som spelade hela andra halvlek, hade chansen att göra 22–8 i öppet mål men i stället för att långkasta bollen frispelade hon Olivia Mellegård.

På tisdag möter Sverige Japan, som också vunnit sina inledande matcher, och gruppspelet avslutas mot Argentina på torsdag och Ryssland på fredag.

– Japan är en nivå bättre än Kina. De spelar snabbt och är bollskickliga, dessutom måste vi se upp med deras snabba fötter, varnar Signell i intervjun med TV6.

De tre bästa lagen – allt talar för att det blir Ryssland, Sverige och Japan – tar sig vidare till huvudrundan. 

De tar med sig poängen de erövrat från sina konkurrenter till huvudrundan, där grupp C-lagen väntar, troligen är det Spanien, Rumänien, Ungern och Montenegro som gör upp om de tre platserna.

Guide: Handbolls-VM i Japan