Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nya alternativ när Helle Thomsen tar ut OS-kvallag

Helle Thomsen med Sabina Jacobsen och Jessica Helleberg under EM 2014. Nu är Thomsen, som tränar Jacobsen i Midtjylland, tillbaka som förbundskapten. Helleberg är redo för spel efter mammaledighet.
Helle Thomsen med Sabina Jacobsen och Jessica Helleberg under EM 2014. Nu är Thomsen, som tränar Jacobsen i Midtjylland, tillbaka som förbundskapten. Helleberg är redo för spel efter mammaledighet. Foto: Aleksandar Djorovic TT

Hon är räddaren i nöden som ska ta Sverige till OS. Men uppgiften är inte helt enkel.

– Det blir en match mellan Sverige och Polen, menar förbundskapten Helle Thomsen.

I slutet av juli valde Thomsen att hoppa av som svensk förbundskapten. Hon drog inte jämnt med kollegan Thomas Sivertsson.

När Sivertsson för några veckor sedan fick sparken efter ett misslyckat VM i december valde Handbollsförbundet att fråga Thomsen om hon inte ville komma tillbaka och leda laget över OS-kvalet i mars.

Thomsen medger att det var snabba beslut.

– Jag hade två dagar på mig och när min klubb Midtjylland sa att det var okej så tackade jag ja. Jag blev överraskad, jag visste inte att man var ute efter en ny förbundskapten.

Hon har ett korttidskontrakt och ska till att börja med bara jobba till och med OS-kvalet och några speciella krav för att återgå som förbundskapten ställde inte den 45-åriga danskan.

– Jag sa ja för att jag hade haft en bra tid med det svenska laget. När förbundet frågade om hjälp för en så viktigt turnering som ett OS-kval så tycker jag att det är viktigt att ha någon som kan laget, då var det ett lätt beslut för mig. Jag ska inte lära upp dem och komma med nytänk, jag måste bygga vidare på det som vi började med inför EM i Kroatien och som Thomas fortsatte med inför VM i Danmark.

Under onsdagseftermiddagen ska Thomsen vid en presskonferens i Malmö presentera en trupp på 28-spelare som hon sedan måste banta till 16. Hon känner flera av landslagsspelarna mer än väl, niometersspelarna Sabina Jacobsen och Johanna Ahlm spelar i Midtjylland och till nästa säsong kommer även mittsexan Linn Blohm till Thomsens klubb.

Till OS-kvalet kan dessutom Ulrika Ågren och Jessica Helleberg, båda missade VM på grund av födslar, bli aktuella.

– Jag säger ingenting förrän truppen blir offentlig, det är en hård konkurrens.

I kvalet till OS väntar Mexiko, Polen och Ryssland.

– Ryssland visade på EM att de kan vara världens bästa lag och de tar en plats i OS. Sedan blir det en match mellan Sverige och Polen. Det är som lite speciellt är att Polen alltid spelar bra mot Ryssland, det blir spännande. Men att ha hemmaplan är självkart en fördel för Ryssland.

Sverige besegrade Polen med 31-30 i VM i december men förlorade den avgörande matchen när lagen möttes inför VM 2013. Som uppladdning kommer Sverige den 15 mars möta Rumänien som tog brons i VM och dessutom har Cristina Neagu, vald till turneringens bästa spelare, i laget.

– Det blir en bra att få en så tuff match, menar Thomsen.

Även om hon lyckas ta Sverige till OS är hon osäker på om det blir någon fortsättning med Blågult.

– Det har jag inte ens tänkt på. Jag vill bara tänka på OS-kvalet och mitt klubblag Midtjylland.

Fakta. OS-kvalet i Astrachan

18 mars: Sverige–Mexiko, Ryssland–Polen.

19 mars: Sverige–Polen, Ryssland–Mexiko.

20 mars: Ryssland–Sverige, Polen–Mexiko.

De två bäst placerade lagen går till OS i Rio de Janeiro i augusti.