Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nya amerikanskor ska ta Alvik till kvartsfinal

Alvik Basket vill ta nästa steg i Damligan. Kvartsfinal i fjol ska bli semifinal är tanken. För att nå dit har klubben värvat två amerikanskor, som debuterade på onsdagskvällen. Och det blev succé direkt, seger 73–65 mot tabelltrean Telge Basket.

–Måste erkänna, jag såg den aldrig komma, sade coachen Francisco Pinto.

Det han syftade på var vändningen på slutet, då Alvik gick från underläge 51–58 till 71–61. En sekvens som innehöll 18–0 till Alvik.

De båda amerikanskorna var drivande. Syessence Davis var lysande i sin roll som pointguard. 185 cm Shareta Brown slet ner returer (12), både offensivt och defensivt och var dessutom lagets främste i protokollet med 16 poäng.

–Det här var kul. Hade ingen bild av svensk basket när jag kom hit, men spelet passar mig, sade Shareta Brown.

Den 22–åriga amerikanskan kunde också berätta att det här var hennes första match på ett halvår.

–Har inte spelat sedan sista matchen på college (Wayne State University).

Matchens lirare var dock Syessence Davis som styrde spelet smart, och med säker hand. Ibland så smart att lagkamraterna inte riktigt hann med när de öppnande passningar kom.

–Så har det sett ut på träningen hela veckan, sedan tjejerna anlände, sade Francisco Pinto.

Trots en medioker skottprocent stoppade Syessence Davis i 12 poäng. Men sju assist och elva returer vägde tungt.

Det var jämnt i poängprotokollet fram till den avslutande perioden, som Alvik inledde med två poängs ledning (48–46). Telge spelade med en intensiv press och distinkt anfallsspel. Linnéa Nilsson stoppade i treor, och Ashley Daniels fick utrymme under korgen när Alvik vilade Shareta Brown. Telge gick fram till ledning 58–51 och såg ut som ett vinnarlag.

Då kom vändningen. Alviks Tyra Carlsten–Handberg hängde en trea och ett par långa tvåor, och hon stod för en steal som innebar att Klara Lundquist kunde lägga i 61–61. Sedan satte även Klara Lundquist en trea och gjorde en steal som gav två enkla poäng.

Segern innebär att Alvik befäster sjätteplatsen i tabellen, och kan se fram mot en väntande kvartsfinal. När amerikanskorna väl spelat in sig i gruppen kan laget bli att räkna med på allvar. Bara ledande Luleå hade tagit fler poäng än Telge så här långt. Ett Telge som Alvik nu monterade ner med inspirerat spel.