Nya protester i NFL under nationalsången - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nya protester i NFL under nationalsången

Malcolm Jenkins i mästarlaget Philadelphia Eagles – med knuten höjd näve i mitten – var en av spelarna som protesterade.
Malcolm Jenkins i mästarlaget Philadelphia Eagles – med knuten höjd näve i mitten – var en av spelarna som protesterade. Foto: Matt Rourke/AP/TT

Minst fem spelare protesterade när NFL-säsongen i amerikansk fotboll startade med träningsmatcher natten till fredag svensk tid.

Tre spelare höjde varsin knuten näve medan två andra knäböjde under den amerikanska nationalsången.

Det var Colin Kaepernick, då spelare i San Francisco 49ers, som startade protesterna 2016 genom att knäböja under nationalsången, en protestaktion mot kränkningar av mänskliga rättigheter och sociala orättvisor mot svarta. En protest som spred sig runt om i ligan och som bland annat kommenterats negativt av USA:s president Donald Trump.

Efter förra säsongen införde NFL en regel där man förbjöd protester under nationalsången. Denna nya regel har dock pausats sedan spelarfacket engagerat sig och i samtal med ligan och dess ägare försökt hitta en lösning för hur spelarna bäst kan förmedla budskap kring orättvisor i samhället. Parterna har dock ännu inte hittat en lösning.

NFL säger i ett uttalande angående torsdagens protester att förhandlingar visserligen pågår men tillägger att:

”Det har inte blivit någon förändring i NFL:s policy gällande nationalsången. Den kommer att spelas inför varje match och alla spelare och annan personal på planen förväntas stå upp.”

Malcolm Jenkins i mästarlaget Philadelphia Eagles var en av spelarna som protesterade i natt. Han har länge varit engagerad i frågor gällande sociala orättvisor i USA.

Bakgrund:NFL-spelare som knäböjer

Proteströrelsen startades av dåvarande quarterbacken Colin Kaepernick 2016. I en protest mot polisvåld mot svarta i USA knäböjde han under nationalsången före en match.

När trenden spred sig anklagade USA:s president Donald Trump spelare som knäböjde för att vanära flaggan. Men protesten växte vidare, och utvecklades delvis också till ett ställningstagande mot Trump.

NFL införde en regel om att lag kan bötfällas om närvarande spelare inte står upp när nationalsången spelas vid matcherna. Denna regel har dock pausats då diskussioner mellan ligan och spelarfacket pågår om en lösning på situationen med spelare som manifesterar under nationalsången.

Läs mer: Ny konflikt mellan Trump och NFL om knästående

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.