Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-07 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nya-regeln-ger-fler-mal-gor-helt-klart-spelet-snabbare/

SPORT

Nya regeln ger fler mål: ”Gör helt klart spelet snabbare”

Max Darj och Jim Gottfridsson sätter i gång det svenska spelet i VM-matchen mot Brasilien.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

GÖTEBORG. Nya regler för avkasten har gjort att handbollen går allt snabbare.

Det har lett till målrikare matcher – där gränserna mellan anfall och försvar suddas ut allt mer.

– Att släppa in 24 mål i snitt i ett mästerskap tror jag blir svårt i framtiden. Det kommer att ligga högre totalt sett, säger Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.

Efter sommaren infördes en ny regel i handbollsvärlden. Numer behöver spelaren som sätter i gång spelet igen efter ett insläppt mål inte stå med en fot på mittlinjen.

Området där avkastet kan ske har också utökats till en cirkel på fyra meter i diameter, och spelaren som tar avkastet får dessutom vara i rörelse.

Det gör att laget som precis släppt in ett mål snabbare kan gå till anfall. Så fort målvakten fått upp bollen till en spelare i närheten av planens mitt kommer spelet i gång.

– Det finns statistik som visar att man har 0–6 sekunder på sig att straffa motståndaren, säger Jim Gottfridsson, som i rollen som spelfördelare ofta är den som får ta emot passningen vid ett avkast.

Har han tur har Sveriges övriga anfallsspelare då redan hunnit rusa mot mål och han kan med en lång passning direkt sätta en medspelare i ett bra läge.

– Jag tror att Sverige kommer att tjäna på det här eftersom vi springer mycket.

– Spelet har blivit snabbare, det ser man på resultaten runt om i Europa och det är inte många matcher som slutar runt 20–23 mål, utan det är ofta upp mot 30. Man får nog räkna med att det gäller att hålla motståndaren på 28 mål numer.

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg både gillar och ogillar utvecklingen. Blågult är ett lag som länge byggt spelet på fart. Men, det får inte gå överstyr.

– Jag gillar att det går snabbare, men det får inte bli för mycket regler som främjar ”hawaiihandboll”. Jag anser att den taktiska och tekniska delen av idrotten är väldigt spännande och viktig. Jag vill inte ha två lag som bara kastar och springer. Vi måste se till att vi värnar om den tekniska och taktiska delen, säger han.

Sveriges förbundskapten Glenn Solberg gillar att måljubla, men vill inte att de taktiska elementen ska försvinna från handbollen när farten ökar.
Foto: Adam Ihse/TT

De nya reglerna fanns på plats även under damernas EM i höstas. Damlandslagets förbundskapten Tomas Axnér tycker att det har fått fler positiva följdverkningar, utöver tempohöjningen.

– Det blir ett ganska bra motmedel mot sju-mot-sex-spelet, säger han och syftar på den kritiserade regeln som gör att många skickliga lag ofta plockar ut målvakten och sätter in en extra utespelare i anfallen.

– Det här gör att det blir lite svårare att göra så. Man måste gå lite tidigare på byten, säger Axnér.

Det blev tydligt när Island mötte Kap Verde i mellanrundans första match i Scandinavium. Med snabba avkast lyckades islänningarna gång på gång straffa kapverdianerna och satte fyra mål i tiomålssegern (40–30) med ett långt kast direkt från mittcirkeln efter att själva precis släppt in ett bakåt.

– När du har en spelare som Ellidi Snaer Vidarsson, med hans skott, så är det en klar fördel för oss. Han missar det aldrig, men nu jinxar jag det säkert, säger Islands stjärna Aron Palmarsson och flinar.

– De nya reglerna gör helt klart spelet snabbare.

Det går fortfarande att göra ett byte men det blir svårare och svårare.

De snabba växlingarna mellan anfall och försvar gör det också svårare att hinna byta in och ut spelare som är specialiserade på till exempel försvarsspel. På lång sikt kan det innebära en förändring för vilken typ av framför allt linjespelare, mittsexor, som blir värdefulla för lagen.

Nu finns i världstoppen både de som är utpräglade försvarsspecialister och de som nästan uteslutande enbart spelar i anfall.

– Tankarna nu ligger mer åt tvåvägshållet. Men det beror så klart också på vilket motstånd man möter, vad man bedömer att man hinner med. Det går fortfarande att göra ett byte men det blir svårare och svårare, säger Tomas Axnér.

Även i Champions League-spelet har målen trillat in under hösten. I flera matcher mellan topplagen i Europa har flera matcher slutat med höga siffror, som när Paris Saint-Germain i slutet av november besegrade danska GOG med 41–36.

I en klar majoritet av matcherna har minst det ena laget gjort över 30 mål.

Utvecklingen har också inneburit en psykologisk utmaning för försvarsspelarna och målvakterna, som tvingas släppa många fler bollar förbi sig.

Andreas Palicka har fått vänja sig vid att släppa in fler mål i snitt på handbollsplanen.
Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

– Tidigare så hade du kanske en–två perioder i en match där det kom fem, sex mål innan det blev en räddning. Nu är det liksom fyra–fem såna perioder per match. Det är ju någonting som är mentalt svårt att hantera, alltså, säger PSG-målvakten Andreas Palicka.

– Det var det även för mig i början, innan man blev bekväm med det.

Tomas Axnér menar att det ställer helt nya krav på målvakterna. Tillsammans med damlandslagets målvaktstränare Thomas Forsberg har han inlett en diskussion om vilka situationer som det är värt att träna på i försvarsspelet.

– Varför står vi och tränar på skott med block och täck när vi inte möter de skotten? När målvakten inte utsätts för dem? Det blir mer frilägen och skott från sex meter nu, säger han.