Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-14 16:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nya-regler-i-elitbandyn-en-liten-happening/

Sport

Nya regler i elitbandyn: ”En liten happening”

Från och med säsongen 2020–2021 ska alla matcher i bandyns elitserier ha ett vinnande lag. Arkivbild.
Från och med säsongen 2020–2021 ska alla matcher i bandyns elitserier ha ett vinnande lag. Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Inför kommande säsong genomförs flera ändringar i elitbandyn.

Bland annat ska alla matcher i de högsta serierna ha ett vinnande lag.

– Det blir en liten ”happening”, säger regel- och domarkommitténs ordförande Håkan Sjösten till Bandypuls.

TT Text

Inför säsongen 2020–2021 gör Svenska bandyförbundets tävlingskommitté, och regel- och domarkommitté, flera förändringar, skriver Bandypuls.

Flera av ändringarna har redan testats i Svenska cupen.

Till exempel kommer klubbans maximala längd att förlängas med tre centimeter. Nu kommer klubborna att få vara max 130 centimeter efter den yttre sidan av klubbans böjning.

– Vi har gjort ett omtag gällande klubbor och bollar i svensk bandy. I samband med avtalen om godkännandemärkning med tillverkarna har det kommit fram att några spelare vill ha längre. De här killarna kan inte rå för att man är långa och det är inget mer med det. Och det fick vi även igenom internationellt, säger regel- och domarkommitténs ordförande Håkan Sjösten till Bandypuls.

En stor nyhet är att det i varje match ska finnas ett vinnande lag.

I de tre högsta serierna, herrarnas och damernas elitserie samt herrallsvenskan, kommer det att bli förlängning vid oavgjort resultat efter ordinarie tid i grundseriematcherna. Därefter följer en förlängning på 1x10 minuter i spel åtta mot åtta, sju utespelare och en målvakt. Förlängningen avgörs som sudden death – första laget som gör mål vinner.

Om inget lag vinner under förlängningen avgörs matchen på straffar, bäst av fem omgångar.

Båda lagen får en poäng för det oavgjorda resultatet, det lag som sedan vinner förlängningen eller straffläggningen får ytterligare ett poäng.

– Det blir en liten ”happening”, något som tillför något i spelet både för fansen och lagen, säger Håkan Sjösten.

De eventuella utvisningar som finns kvar efter ordinarie tid kommer att nollställas inför förlängningen.

En annan regeländring som genomförs är att det anfallande laget får genomföra spelarbyten. Något man gör för att främja ett mer offensivt spel.

Det blir förändringar för målvakterna också. Från och med nästa säsong kommer de inte längre att få göra utkast från det egna straffområdet.

Tar en medspelare emot bollen i det egna straffområdet tilldelas målvakten en lagvarning och motståndarlaget får ett frislag vid frislagspunkten.

Ämnen i artikeln

Bandy

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt