Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 14:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nya-rysare-vantar-i-nasta-runda/

Sport

Nya rysare väntar i nästa runda

Montenegros Tatjana Brnovic i kamp med Alexandra Lacrabere i Frankrike.
Montenegros Tatjana Brnovic i kamp med Alexandra Lacrabere i Frankrike. Foto: Jean-Christophe Verhaegen/AFP

På torsdagen fortsätter EM-äventyret när Sverige möter Montenegro. Här är en genomgång av läget inför matcherna i huvudrundan.

Lars Grimlund
Rätta artikel

Montenegro

Är vidare med noll poäng efter möten med Ryssland och Frankrike i grupp B. Får oerhört svårt att ta sig vidare till semifinalerna, förlorar man mot Sverige är det definitivt godnatt.

Förbundskapten Henrik Signells omdöme: Det är ett väldigt fysiskt lag som spelar ett tufft försvarsspel och man spelar med mycket känslor. De är oerhört stolta att representera sitt land och har bra spelare på alla positioner. 

Tre toppskyttar: Vänsternian Durdina Jaukovic 21 mål, högernian Jovanka Radicevic 14 mål, vänstersexan Majda Mehmedovic 13 mål. 

Signells favorit: Durdina Jaukovic är en duktig spelare som tar mycket ansvar, är ung men spelar ändå väldigt moget. Är allsidig trots sin storlek.

Förbundskapten: Per Johansson, som tog EM-silver med Sverige 2010, fick förlängt efter att ha tagit laget till en sjätteplats i VM 2017. 

 

Frankrike

Hade hoppats på ett bättre utgångsläge men den inledande förlusten mot Ryssland gör att värdnationen, och en av storfavoriterna, kommer till Nantes med två poäng i stället för fyra. Missar man finalhelgen i Paris är det ett fiasko.

Signells omdöme: Bärs ju upp av hemmaplan, de kommer säkerligen bli allt bättre ju längre turneringen lider. Har ett taktiskt och fysiskt väldigt starkt försvarsspel som är svårt att få hål på. 

Tre toppskyttar: Vänsternian Estelle Nze Minko 12 mål, vänsternian Oriane Kanor och mittnian Grace Zaadi, 10 mål.

Signells favorit: Målvakten Amadine Leynaud, hon är skicklig på att läsa spelet.

Förbundskapten: Olivier Krumbholz ledde laget 1998-2013 och kom tillbaka 2016. En oerhört meriterad och sansad coach med nio mästerskapsmedaljer i bagaget.

 

Ryssland

Har vunnit fyra VM och ett OS men aldrig EM-guld. Nu kan det vara Rysslands tur. Den inledande segern mot Frankrike är guld värd och Ryssland är enda laget som inleder huvudrundan i Nantes med fyra poäng. 

Signells omdöme: Ryssland har imponerat så här långt. De har en bred trupp med många spelare som inte liknar varandra, vilket gör att de orkar spela i 60 minuter och förmodligen blir de bara bättre och bättre.

Tre toppskyttar: Vänstersexan Daria Samokhina 16 mål, mittnian Daria Dimitrieva 13 mål, högersexan Julia Managarova 11 mål.

Signells favorit: Daria Dimitrieva spelar på nio meter men kan det mesta, är orädd och allround.

Förbundskapten: Jevgenij Trefilov tillhör en av de mest sevärda, inte minst för sitt auktoritära sätt att coacha laget. Hade laget 1999–2009, kom tillbaka 2013. 

 

Huvudrundan

Torsdag: 18.00 Danmark–Frankrike, 21.00 Sverige–Montenegro.

Lördag: 15.00 Sverige–Frankrike, 18.00 Serbien–Ryssland.

Måndag: 18.00 Danmark–Ryssland, 21.00 Serbien–Montenegro.

Onsdag: 15.45 Danmark–Montenegro, 18.00 Sverige–Ryssland, 21.00 Serbien–Frankrike.

Poängen: Ryssland 4, Serbien, Frankrike, Sverige och Danmark 2, Montenegro 0.

Till semifinal: De två bästa placerade lagen går vidare till semifinalerna i Paris, där de möter ettan och tvåan från den grupp som avgörs i Nancy.

Läs mer: Jacobsen räknar med stryk: ”De spelar över gränsen ibland” 

Läs mer: Gulldén om förbundskaptenen: ”Han har blivit mer galen med åren”