Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-24 04:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nya-svenska-stjarnskottet-i-golf-jag-vill-vinna-igen/

SPORT

Nya svenska stjärnskottet i golf: ”Jag vill vinna igen”

Maja Stark under Creekhouse Ladies Open på Kristianstads GK i Åhus.
Maja Stark under Creekhouse Ladies Open på Kristianstads GK i Åhus. Foto: Magnus Lejhall/Bildbyrån

I Åhus tog Maja Stark nyligen sin första seger på Europatouren.

Den här veckan tävlar 21-åringen på nytt – och målet är givet.

– Jag vill vinna igen, som vanligt, säger stjärnskottet.

TT Text

Det har gått knappt två veckor sedan Stark fick ta emot segerbucklan och drygt 600 000 kronor för segern i Creekhouse Ladies Open på Kristianstads GK i Åhus. Nu är spelplatsen Golf du Medoc i Bourdeaux – och den talangfulla skånska har tagit sig tid att ladda om.

– Man gick mycket på adrenalin under tävlingen, men sen direkt när jag kom hem och slappnade av kändes det som att kroppen kraschade lite, säger hon.

I flera år var Maja Stark en av spelarna i Sveriges framgångsrika amatörlandslag, men i somras fattades beslutet att avbryta collegestudierna i USA och för bara en månad sedan blev hon proffs.

Att första segern på Europatouren kom nästan omedelbart är å ena sidan en sensationell bedrift, å andra sidan nästan väntat om man har följt de svenska supertalangernas framfart under amatöråren.

Ingen scen tycks vara för stor. I Starks majordebut i US Open i fjol blev hon till exempel delad 13:e och bästa europé, samtidigt som hennes lagkamrat Linn Grant – tvåa bakom Stark i Åhus – gick i ledarbollen under tredje rundan.

Självförtroendet tycks svenskorna ha gemensamt, utan att för den skull låta kaxiga.

– Vi såg att vi var ganska många svenska amatörer där uppe, trots att ingen av oss kände att vi hade spelat överjävligt bra. Vi var inte bättre än vi brukar vara, säger Stark.

Hon fick en ny chans i US Open i år – blev delad 16:e då – och har nu alltså redan första Europatourtiteln under bältet.

Känns det självklart att det skulle gå så bra så fort – eller är du själv lite positivt överraskad?

– Det som gjorde mig positivt överraskad i Kristianstad var hur jag hanterade pressen. Jag blev mer nervös där än jag har varit på någon amatörtävling, säger Stark.

En stor del av pressen har samtidigt släppt nu. Med segern på hemmaplan kom förutom pengarna garantin att få spela på Europatouren framöver, en trygghet även om målet är att ta sig in på LPGA-touren via kvalet senare i år.

– Jag vill som alltid vinna och siktar högt, men nu kan jag gå ut och njuta lite mer av det. Nu har jag ju noll press helt plötsligt, säger Stark inför veckans tävling på fransk mark.

På världsrankningen är hon 150:e – trots ett fåtal tävlingar – och redan tredje bästa svenska bakom Anna Nordqvist och Madelene Sagström, båda färska Solheim Cup-vinnare. Gissa om Maja Stark siktar på att vara med när Europa ska försvara den segern på Finca Cortesín i Spanien om två år.

– Jag känner verkligen att jag kan vara med där, det finns alla chanser i världen. Så det skulle vara en besvikelse att inte komma med.

Ämnen i artikeln

Golf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt