Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-07 22:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nya-unga-aik-stormar-mot-allsvenskan-efter-fem-raka-segrar/

Sport

Nya, unga AIK stormar mot allsvenskan efter fem raka segrar

Adelisa Grabus är en av profilvärvningarna i ett AIK som annars bygger mycket på unga egna spelare.
Adelisa Grabus är en av profilvärvningarna i ett AIK som annars bygger mycket på unga egna spelare. Foto: Tommy Holl/TT

AIK har öppnat elitettan i fotboll urstarkt. Fem raka segrar och imponerande 15–2 i målskillnad. Anmärkningsvärt med tanke på att laget stöpts om rejält inför säsongen, med sex nya spelare i startelvan. Siktet är inställt på uppflyttning, och en etablering i allsvenskan. Och på lördagseftermiddagen kan det bli sjätte raka trepoängaren då man möter Alingsås hemma på Skytteholms IP.

Det började över förväntan, seger 4–1 borta mot Hammarby i premiären. Ett Hammarby som på förhand sågs som favorit till seriesegern.

På det följde tre trygga trepoängare mot nykomlingarna Alingsås, Sandviken och Älvsjö AIK.

Sedan väntade tidig seriefinal, borta mot fullpoängaren Morön förra helgen. AIK vände underläge till seger 2–1. Matchvinnare var målvakten Milla-Maj Majasaari, som räddade en straff tre minuter före slutet.

AIK slutade fyra förra säsongen, fyra poäng från uppflyttning. Från den truppen finns endast elva spelare kvar. Sju av dem 19 år eller yngre.

Sportchefen Anne Mäkinen och tränarduon Caroline Sjöblom/Robert Lison Svanström stod därmed inför en tuff utmaning när årets säsong skulle förberedas.

– Att gå upp i allsvenskan och sedan hänga kvar är inte så enkelt. AIK är ett lag som åkt hiss upp och ner under senare år. Men nu är målsättningen att etablera klubben i allsvenskan, säger Anne Mäkinen.

Den tidigare finska landslagsstjärnan anställdes som sportchef i november förra året, och skrev ett treårskontrakt. Hon säger att han har en spännande tid framför sig.

– Tillsammans med tränarna handlar det om att bygga ett nytt lag, skapa kontinuitet. Och för att skapa just kontinuitet krävs att man går upp. 

– De viktiga spelarna vill spela på högsta nivå, och ligger vi kvar i elitettan blir vi tvungna att släppa dem.

Rosa Kafaji (längst till vänster) är en av spelarna AIK plockat upp från sin akademi. Här jublar hon med lagkamrater efter mål mot Alingsås.
Rosa Kafaji (längst till vänster) är en av spelarna AIK plockat upp från sin akademi. Här jublar hon med lagkamrater efter mål mot Alingsås. Foto: Tommy Holl/TT

Mäkinens strategi är att försöka skriva längre kontrakt med spelarna för att skapa en stabil grund.

Inför den här säsongen tvingades man släppa Therese Simonsson och Eva Nyström till Umeå, Emma Engström gick till Eskilstuna och Nicole Odelberg Modin till Uppsala. Därmed försvann 45 av fjolårets 74 seriemål.

– Vi värvade Jenny Danielsson och Adelisa Grabus som ersättare i anfallslinjen. Sedan handlar det om att fylla på underifrån, säger Mäkinen.

Och hon betonar vikten av att klubben har en fantastisk akademi, från vilken man plockat upp spelare som Rosa Kafaji, 17, Sophia Redenstrand, 19, Johanna Lindell, 19, och blott 16-åriga Piyatida Sumkumpee.

– Flera akademispelare fick mycket speltid redan förra säsongen och kunde starta sin utveckling på seniornivå. Det har vi nytta av nu, säger Mäkinen.

– Och jag känner att vi har en bra balans i truppen, även om den är tunn. Vi har drabbats av den del skador, men då har vi lånat in spelare från division ett. 

– Den fina starten handlar om att vi hittat vårt spel snabbt, att vi har nya spelare som kan göra mål, och att Milla-Maj (Majasaari) bara släppt in två bollar.

I den trupp som Mäkinen, Sjöblom och Svanström komponerat är det unga inslaget markant. Inte mindre än 19 av de 26 spelarna är 22 år eller yngre. Det är två 16-åringar, sex 17-åringar, två 18-åringar och fem 19-åringar. 

Snittåldern i truppen är lite drygt 20 år.

Ungdomarna kompletterar och roterar runt profilvärvningarna, som bildar stomme. En stomme som består av anfallarna Jenny Danielsson, 25, och Adelisa Grabus, 24, mittfältarna Sara Nordin, 27 och Linda Hallin, 24, samt mittbacken Fanny Johansson, 28, och finska landslagsmålvakten Milla-Maj Majasaari, 20.

Överblickar man AIK:s insatser under 2000-talet blir den berg- och dalbana som Mäkinen pratar om tydlig. Klubben har gjort fler säsonger i elitettan/division ett än i allsvenskan. Och de gånger man varit uppe har man balanserat på nedflyttningsstrecket, eller åkt ur direkt.

Anne Mäkinen, som spelare i allsvenskan 2008.
Anne Mäkinen, som spelare i allsvenskan 2008. Foto: Jessica Gow/TT

Undantaget är säsongen 2008 då klubben gjorde en storsatsning, värvade ihop en startelva där samtliga hade landslagsmeriter, och slutade fyra.

Det handlade om spelare som Lisa De Vanna och Kathryn Gill från Australien, Linda Sembrant, Elin Ekblom, Linda Lekander, Louise Fors, Emma Lundh, Sofia Lundgren, samt den finländska kvartetten Jessica Juhlin, Annica Sjölund, Laura Kalmari och Anne Mäkinen.

Mäkinen är den bästa finska damspelaren genom tiderna och spelade under flera år i den amerikanska proffsligan. Hon var tongivande när Finland nådde EM-semifinal 2005 och utsågs till EM-turneringens bästa spelare.

Den nu 44-åriga finländskan vet alltså vad som krävs för att nå toppen, hon har visionen, och hon säger att hon trivs väldigt bra i sin nya roll som strateg.

Andra landslagsspelare som drog på sig AIK-tröjan under den viktiga perioden 2007-2009 var Malin Diaz, Petra Andersson, Hanna Folkesson, Emilia Appelqvist, Emelie Ölander och finländskan Sanna Valkonen.

Men satsningen gick i stå, det saknades ekonomi, och under de senaste tio åren har AIK i stället varit en leverantör av spelare till klubbar högre upp i näringskedjan. Bland spelarna i nuvarande landslagstrupp som tidigare spelat i AIK märks förutom Linda Sembrant även Julia Zigiotti Olme, Loreta Kullashi, Nathalie Björn och Filippa Angeldal.

Elitettan den här säsongen utvecklades till rena korthuset. Det spekulerades ett tag i att serien kunde krympas ner från 14 till 12 lag.

Bakgrund var att Kungsbacka och LB07, som åkte ur allsvenskan, inte kom till spel. Kungsbacka lade ner elitverksamheten och LB07 började om i fjärdedivisionen. Dessutom beslöt Kalixklubben Assi IF att dra sig ur serien och gå ner i division två eftersom man hade för få spelare.

Det innebar att elitettan behövde fylla på med inte mindre än sex lag underifrån.

Kvalsegrarna Jitex, Alingsås och Bollstanäs var givna. 

Älvsjö AIK, som förlorade mot Alingsås i kvalet, fyllde tomrummet som Assi IF lämnade.

Sunnanå, som förlorade i kvalet mot Bollstanäs, ersatte LB07.

Sista platsen gick till Sandvikens IF, som ersatte Kungsbacka. Sandviken var bara tvåa i division ett norra Svealand, men erbjöds platsen sedan skånelaget Dösjöbro tackat nej. Dösjöbro hade kvalat mot Jitex, och förlorat. Anledningen till att de tackade nej var att inte mindre än 13 av lagets spelare hade skrivit på för nysatsande Malmö FF, som startat upp verksamhet i division 4.

 

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt