Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 22:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nyckeln-till-en-os-plats-spel-pa-fel-position/

Sport

Nyckeln till en OS-plats: Spel på ”fel” position

Lina Hurtig och flera andra landslagsspelare har testats på ”fel” position inför sommarens OS.
Lina Hurtig och flera andra landslagsspelare har testats på ”fel” position inför sommarens OS. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

22 utespelare ska bli 16 till OS-fotbollen.

Då blir mångsidighet avgörande i kampen om de åtråvärda platserna.

– Det syns. Speciellt på förra lägret var det inte bara jag som fick testa en ny position, säger Juventusproffset Lina Hurtig.

Vänsterforwarden Lina Hurtig som toppforward, mittfältaren Nathalie Björn i försvaret och mittbacken Amanda Ilestedt som både höger- och vänsterback.

Det är några av de positionsbyten som förbundskapten Peter Gerhardsson har testat under de senaste månadernas landskamper.

Lägg till anfallaren Rebecka Blomqvist i en kantposition mot Malta i februari och Wolfsburgskollegan Fridolina Rolfö på mittfältet i 4–3–3-uppställningen mot Österrike på samma läger – och mönstret blir tydligt:

Att kunna nyttjas på flera positioner kan bli nyckeln till en plats i sommarens OS-trupp, dit bara 16 utespelare ska tas ut.

– Det kommer bli en kamp och en riktig fajt om platserna, säger Gerhardsson om vårens OS-uppladdning, som fortsätter mot världsmästaren USA hemma på Friends arena på lördag.

I veckans trupp har han 22 utespelare.

– Vi har väldigt många som vill vara med i det här landslaget.

Mångsidighet blir ett plus. Det märker även spelarna.

– Det syns. Speciellt på förra lägret var det inte bara jag som fick testa en ny position, säger Lina Hurtig.

– Han (Gerhardsson) måste ju testa, det är ju en så liten trupp till OS så man behöver alternativ.

Det var i årets första landskamp (6–1 mot Österrike) som Juventusspelaren gick in som spets.

Hur tyckte du att det var?

– Det var lite speciellt, jag är inte van vid det men jag kan spela där även om jag trivs bäst på vänstern.

Förbundskapten Peter Gerhardsson i samspråk med Lina Hurtig under en träning inför lördagens landskamp mot USA.
Förbundskapten Peter Gerhardsson i samspråk med Lina Hurtig under en träning inför lördagens landskamp mot USA. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Wolfsburgs Rebecka Blomqvist gick motsatt väg på den senaste samlingen, där hon alltså testades på en kant.

– Det kändes bra. Det är klart att det är lite annorlunda men jag har även spelat lite där i klubblaget och känner att jag kommer in i det mer och mer, säger hon.

– Jag känner att jag kan behärska både en kantposition och en forwardsposition, jag trivs i båda rollerna och nu har de ju testat mig på båda positionerna. Förhoppningsvis kan det vara till min fördel.

Blomqvist har i år bytt mästarlaget Häcken mot tyska ligan. Till skillnad från sina tidigare klubbkamrater är hon mitt i säsong – och har många matcher i ryggen.

Kan det vara en fördel när det handlar om att visa upp sig till en kommande OS-trupp?

– Jag vet ju bara hur jag känner, och det är klart att jag är inne i det nu. Men de har spelat många matcher här i Sverige också. Så jag tror att alla vill visa upp sig från sin bästa sida.

Rebecka Blomqvist.
Rebecka Blomqvist. Foto: Claudio Bresciani/TT

Läs mer:

Mästerskapsdebut för ”världens största talang”? Fem frågor inför OS-fotbollen

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt