Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Nye skidkungen saknar svenska konkurrensen

Northug i skuggan av Johnsrud Sundby. ”Alla andra åker i B-laget”, säger Petter Northug om suveräne Martin Johnsrud Sundby.
Northug i skuggan av Johnsrud Sundby. ”Alla andra åker i B-laget”, säger Petter Northug om suveräne Martin Johnsrud Sundby. Foto: Maja Suslin/TT

Martin Johnsrud Sundby har varit helt suverän den här säsongen. Förklaringen låter enkel.

– Jag har fått stakningen på plats och lyft den till en ganska drastisk nivå. Det har gjort att jag fått ett lyft i hela åkningen, menar Johnsrud Sundby.

De sitter bredvid varandra, Petter Northug i en lusekofta och Johnsrud Sundby med en norsk mössa på huvudet.

Northug blev för ett år sedan VM-kung i Falun. Nu är det Johnsrud Sundby som är den store stjärnan. Redan efter torsdagens Slottssprint konstaterade Northug att Johnsrud Sundby tävlar i en klass för sig.

– Alla andra åker i B-laget, menade Northug.

Johnsrud Sundby ler åt uttalandet och försöker förklara hur han blivit så överlägsen, han leder världscupen med 670 poäng före tvåan Finn Haagen Krogh.

– Jag har haft en kämpegod säsong. Jag har varit frisk och i bra form hela vägen, det är en sådan säsong när allt faller på plats. Det är något man kanske får till en eller två säsonger under karriären. Men får utdelning om man jobbar hårt och tufft under många år.

Han ger inte heller Northug och övriga konkurrenter hopp inför nästa säsong.

– Jag hoppas kunna behålla formen mot nästa säsong som är en VM-säsong.

Till skillnad från Northug, som avstår lördagens tiokilometerslopp, vilade Johnsrud Sundby från torsdagens Slottssprint.

– Jag tror att det var smart med ett par dagars vila. Det har varit en lång säsong och det gäller att hitta både krafter och motivation för att kunna angripa de sista helgerna.

Den norske världscupsledaren har sett splittringen av det svenska landslaget och skulle gärna se att några av dem kom tillbaka till landslaget.

– Daniel Richardsson är en lugn och stillsam kille och Johan Olsson har en enorm rutin. Det finns ju åkare som skulle kunna lyfta de unga i laget.

Frågan är om Olsson till och med skulle kunna ge Johnsrud Sundby en match.

– Jag var beredd på en tuff duell på femmilen i Holmenkollen och hade till och med satt pengar på att han skulle komma. Men han dök aldrig upp.

För Petter Northug är Lugnet i Falun en lyckoarena.

– Jag tog min första världscupsseger och gjorde ett bra VM här i fjol, konstaterar Northug. Det är lite speciellt att komma tillbaka.

På damsidan är Therese Johaug säsongens drottning. Men hon tror att det blir tuffa tävlingar i Falun.

– Det är många som vill stå överst på pallen i femkilometersloppet. Det kommer att bli en sekundstrid och det gäller att vara på hugget redan från start.

Johaug minns med glädje fjolårets VM då hon åkte hem från Falun med tre guldmedaljer.

– Det är tuffa banor och jag har bara goda minnen, speciellt från tremilen. Jag älskar spåren här, speciellt Mördarbacken.

Kerttu Niskanen har inte haft en särskilt lyckad säsong, tredjeplatsen i hemmapremiären i Ruka är enda pallplatsen. Hon får frågan om det inte känns hopplöst att tävla mot Johaug.

– Hon är favorit i alla lopp, jag väntar på min absolut bästa dag och kanske kan Therese få något problem, säger Niskanen och skrattar.

Johaug ger finskan ett litet hopp.

– Inga problem, kanske på lördag, säger Johaug lika glatt som vanligt.

Jessica Diggens, amerikanskan som vann en etapp i Tour de Ski, ser också Johaug som oövervinnerlig.

– Jag behöver en snöstorm för att det ska hända, menar Diggins.