Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 20:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nykomlingen-gar-back-med-100000-kronor-varje-hemmamatch/

Sport

Nykomlingen går back med 100.000 kronor varje hemmamatch

Akropolis Nicklas Maripuu i kamp med AIK:s Noah Tesfai under en träningsmatch i februari.
Akropolis Nicklas Maripuu i kamp med AIK:s Noah Tesfai under en träningsmatch i februari. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån

Efter fjolårets triumftåg i norrettan är det tisdag kväll dags för debut i superettan för Akropolis IF. Match på nya hemmaplanen Grimsta mot ex-allsvenska Dalkurd.

– Det blir en utmaning för oss. Dalkurd har tagit enorma kliv sedan vi mötte dem senast, de har varit uppe och vänt i allsvenskan, säger Akropolis sportchef, Georgios Gogas.

Gogas säger att det efter mycket om och men under våren ska bli kul att komma igång, att det känns spännande, eftersom Akropolis är nya på den här nivån. 

– Men hur redo vi är? Jag vet inte. Vi har tränat bra, men samtidigt levt i vår egen bubbla, så vi vet väl inte riktigt var vi står, säger han.

Akropolis bildades 1968 i Spånga av grekiska immigranter, med basket på programmet. Våren 1969 startade fotbollsverksamheten. Sedan basketsektionen knoppades av 1987, och blev Akropol BBK, finns bara fotbollen kvar i föreningen.

Hemmaplan var länge Akalla Gårds BP. Men när man avancerade till norrettan 2015 var man tvungna att flytta till Spånga IP. Arenakravet stärktes ytterligare i och med uppflyttningen till Superettan, vilket innebär att Akropolis från och med i år spelar hemmamatcherna på Grimsta IP. Och man är ensamt Stockholmslag i serien.

Akropolis har varit ett topplag i norrettan ända sedan man tog steget upp 2015. I fjol kom utdelningen, allt motstånd krossades, laget tog 38 poäng av 42 möjliga i de 14 sista omgångarna. Akropolis vann serien, 19 poäng före tvåan Umeå.

Akropolis gjorde flest mål i serien och släppte in minst, 77–28. Anfallsparet Adhavan Rajamohan och Victor Söderström gjorde vardera 19 mål.

Båda spelarna finns kvar i klubben. Men Söderström missar premiären, eftersom han utnyttjade coronauppehållet till att göra ett mindre ingrepp i ett knä.

Truppen bygger i huvudsak på spelare från Stockholmsregionen. Den ser kanske inte så namnkunnig ut på papperet, men den är rutinerad. Åtta av spelarna har allsvensk rutin, totalt handlar det om drygt 350 allsvenska matcher. Ytterligare fyra har rutin från spel i superettan.

Innerbacken Oscar Pehrsson har anslutit från BP, men har även gjort två allsvenska säsonger för Sirius. 32-årige veteranen Mauricio Albornoz har varit allsvensk i inte mindre än sex klubbar. Den amerikanske mittfältaren Andrew Stadler har spelat allsvenskt med både Östersund och Dalkurd. På mittfältet finns även den rutinerade förre AIK-spelaren Nicklas Maripuu.

I mål satsar Akropolis på det 19-åriga lånet från AIK, Samuel Brolin. Ett jättelöfte som är förstemålvakt i U19-landslaget. Och då har man på köpet fått in AIK-veteranen Kenny Stamatopoulos som målvaktstränare.

– Brolin har fantastiska förutsättningar, men han behöver speltid, och det får han hos oss, säger Gogas. 

Truppen har byggts sakta men säkert, man har valt att inte försöka ta några stora kliv. 

– Vi vann norrettan rättvist i fjol. Men det tillhör det förflutna. Vi kan inte leva på de 75 mål vi gjorde då, det kanske bara blir 20 i år, man vet inte.

– Nu är det nytt kapitel. Det är kanske bara tre eller fyra lag som vi mött i seriesammanhang tidigare. Så det känns lite som att alla matcher den här säsongen kommer att bli lite av derbykaraktär, matcher som vi inte kommer att föra. Och det rimliga målet blir att undvika nedflyttningsstrecket.

Största bekymret för Akropolis är ekonomin. Enligt Gogas kommer varje hemmamatch att kosta runt 100.000 kronor att arrangera. 

– Vi sitter i kläm, och jag har tagit upp frågan med Stockholms stad. Att hyra in sig på Grimsta kostar 60 000 kronor vid varje match. Till det kommer kostnader för domare och övrig personal som vi inte slipper undan.

– Med 400 betalande åskådare hade vi kanske fixat arenahyran. Men om vi kommer att spela samtliga 15 hemmamatcher utan publik, utan hyresreducering, är vår elitlicens i gungning. 1,5 miljoner kronor är en stor post för en förening som har en budget på 11 miljoner kronor. Jag hoppas Stockholms stad har förståelse, säger Gogas.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt