Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-13 03:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nykoping-avslutar-samarbetet-paminnelse-om-att-det-inte-gar-att-slappna-av/

Sport

Nyköping avslutar samarbetet: ”Påminnelse om att det inte går att slappna av”

Konstgräsplanen vid Rosvalla IP i Nyköping, idrottsområdet där Nyköpings Bis har sin hemvist.
Konstgräsplanen vid Rosvalla IP i Nyköping, idrottsområdet där Nyköpings Bis har sin hemvist. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Efter misstankarna om att den nya sponsorn har koppling till matchfixning säger Nyköpings BIS upp samarbetet. Ärendet är nu anmält till Svenska fotbollförbundet.

– Det här är en påminnelse om att klubbarna inte kan slappna av när det gäller kampen mot matchfixning, säger intresseorganisationen, Ettanfotbolls ordförande, Johan Englund.

Nyheten om det sponsoravtal som Nyköpings BIS presenterade i förra veckan plockades på torsdagen bort från klubbens webbsida. Klubbledningen hade då i flera dagar försökt få kontakt med det ungerska företag man slutit avtal med utan att lyckas och bestämde sig för att avsluta samarbetet.

Division 1-klubbens ordförande Pelle Fröberg säger att det inte fanns något alternativ, när det visade sig att den person som skrivit under avtalet är nära anhörig till den ökände matchfixaren Wilson Raj Perumal.

– Inte med de kopplingar som vi blivit uppmärksammade på att det här företaget har, säger Fröberg.

Avtalet innebär bland annat att Nyköping skrivit kontrakt med tre spelare som förmedlats av sponsorn och som befinner sig i Nyköping. Fröberg säger att han inte vet vilka konsekvenser som väntar när avtalet bryts. Han hoppas att klubben ska kunna gå skadeslös.

– Om vi tar en risk ekonomiskt så får vi göra det. . Vi är inte och kommer aldrig att bli en förening som blir indragen i sådant här, säger Fröberg.

Klubben har anmält händelsen till Svenska fotbollförbundet och till intresseorganisationen Ettanfotboll och där sökt hjälp med hur man ska vidare, bland annat i kontraktsfrågan.

Ettanfotbolls ordförande Johan Englund tycker att Nyköpings BIS agerat på ett bra sätt när man väl kommit till insikt om vad hela affären skulle kunna handla om. Han betonar att han inte känner till alla detaljer, men säger att fallet visar att det gäller för alla klubbar att vara på sin vakt.

– Det här är bara ytterligare ett exempel på hur den här typen av krafter använder olika metodik för att nästla sig in i föreningar. Det är bra att sådana här fall kommer upp till ytan för det visar hur svårt det är att skydda sig mot det. Jag skulle säga att inte ens allsvenska föreningar har resurser för att alltid kontrollera vem man egentligen har att göra med, säger Englund.

Han menar också att fallet visar på den desperation som finns hos föreningar på den här nivån för att få verksamheten att gå ihop.

– Klubbarna letar efter alla möjligheter för att hitta mer intäkter. Här tycker jag ändå att Nyköping gjort jobbet och inte låtit de blå dunsterna härja fritt. Jag tycker bara att det här är extremt trist för klubben, säger Englund.

Han säger att det bara går att spekulera kring varför den här sponsorn valde Nyköping, som man egentligen inte hade någon tydlig relation till.

Division 1-serierna i Sverige har under flera år varit utsatta för många fall av misstänkt matchfixning. Under fjolåret märktes en ljusning. Englund hoppas att det är en intensiv informations- och utbildningskampanj som burit frukt. Fotbollettan kom också med en rad förslag på skärpningar i det regelverk kring matchfixning som utfärdats av Spelinspektionen.

– Det är glädjande att det ser bättre ut, men det kommer aldrig att gå att slappna av kring den här frågan, säger Englund.

Läs mer: 

Nyköping skrev kontrakt med nära anhörig till ökänd matchfixare 

Wilson Raj Perumal – matchfixare som ser sig som affärsman

Ämnen i artikeln

Matchfixning
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt