Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Nytt maratonvärldsrekord i Berlin

01:00. Drömgränsen två timmar närmar sig. Kenyanen Eliud Kipchoge satt nytt världsrekord vid Berlin maraton med tiden 2.01,40. Han slog det tidigare rekordet med en dryg minut.

Eliud Kipchoge har satt nytt världsrekord vid Berlin maraton. 2.01,39 är den nya rekordtiden.

– Mina enda ord är: ”Tack!”, säger kenyanen efter att ha skrivit in sig i historieböckerna.

Vädret och vindförhållandena var perfekta i den tyska huvudstaden. Då slog Eliud Kipchoge till med sitt livs maratonlopp.

Den 33-årige kenyanen slog det tidigare världsrekordet, satt av Dennis Kimetto för fyra år sedan, med en minut och 18 sekunder på årets Berlin maraton.

Tiden var den största förbättringen av ett världsrekord i maraton sedan 1967, då Derek Clayton slog det dåvarande världsrekordet med två minuter och 23 sekunder.

– Jag saknar ord för att beskriva denna dag, säger Kipchoge efter sitt historiska lopp, där han efter att ha lämnat sina tröttkörda harar bakom sig under loppets gång kunde springa igenom Brandenburgporten och in över mållinjen. De sista 17 kilometrarna fick han springa helt på egen hand.

Eliud Kipchoge korsar mållinjen på söndagen.
Eliud Kipchoge korsar mållinjen på söndagen. Foto: John MacDougall/AFP

– Det var tufft att springa själv men jag var självsäker, säger kenyanen.

– Jag litade på mina tränare och min plan. Det var det som pushade mig under de sista kilometrarna.

Sedan han maratondebuterade i Hamburg 2013 har Kipchoge dominerat sporten, efter att tidigare ha skördat stora framgångar inom banlöpning med bland annat VM-guld och OS-medaljer på 5000 meter.

I maraton har han vunnit tio av de elva maraton han ställt upp i, där bland annat ett OS-guld i Rio de Janeiro 2016 ingår.

I Berlin hade han redan vunnit två gånger tidigare. Tredje gången blev det dessutom ett världsrekord.

– De säger att man kan missa det två gånger men inte en tredje. Så jag vill tacka alla som hjälpt mig hit, säger Kipchoge.

Läs mer: Därför sätts världsrekorden i maratonlöpning i Berlin

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.