Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

O-ringen nära världscupstatus

Orienteringstävlingen O-ringen är på väg att bli en permanent del av världscupen. Förebilden är skidsportens Tour de Ski.

Förhoppningen är att öka de svenska landslagslöparnas sviktande intresse för tävlingen.

Nästa vecka avgörs O-ringen i Sälen med drygt 17.300 anmälda.

Men flera svenska landslagslöpare avstår tävlingen till för att på annat sätt förbereda sig för VM i Strömstad i slutet av augusti. Bara fyra av tio herrlöpare i det svenska VM-laget deltar i årets upplaga av O-ringen. Bland svenska VM-damerna springer sex av åtta löpare.

– Det är inte bra och detta måste vi ändra på, säger O-ringens vd Henrik Boström och avslöjar för TT att tävlingen förhandlar med Internationella orienteringsförbundet IOF om att få världscupstatus.

O-ringen har tidigare förekommit på världscupprogrammet, men förhandlingarna avser en permanent ”uppgradering”.

– En förebild är Tour de Ski som ju ingår i längdskidåkarnas världscup. Det fungerar bra. Här ser vi bara möjligheter, säger Henrik Boström och fortsätter:

– Som jag ser det har vi bara några mindre detaljer kvar att lösa innan detta kan bli verklighet med start 2018.

Om O-ringen får världscupstatus räknar arrangören med ett ökat intresse från topporienterarna, inte minst från svenskt håll. I år kommer visserligen stjärnor som Tove Alexandersson och fransmannen Thierry Gueorgiou men alltför många namn i svenska VM-laget uteblir vilket gör Jimmy Birklin, generalsekreterare för O-ringen 2016, besviken:

– Nu kan två av VM-löparna inte springa på grund av terrängkännedom och uppdrag som banläggare. Men jag trodde att fler skulle ställa upp. Det hade vi blivit lovade. Personligen tror jag att det skulle vara bra för deras VM-förberedelser att delta i O-ringen, säger Jimmy Birklin, som själv vann VM-guld 2001.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.