Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 04:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/oberg-en-minut-efter-ar-lite-val-mycket/

Sport

Öberg: ”En minut efter är lite väl mycket”

Hanna Öberg under tävlingarna i Östersund i december. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

De svenska skidskyttarna var osäkra på formen när världscupen startade om efter ett juluppehåll där sjukdomar härjat i laget.

I dimman i tyska Oberhof fick de svaret: den är inte speciellt bra.

– En minut efter (i ren åktid) känns väl lite väl mycket, det måste jag erkänna, säger Hanna Öberg.

TT Text

Hanna Öberg blev bästa svenska i damernas sprint på 21:a plats med två bom. Tillsammans med de övriga svenskorna hade hon en tung dag i spåret och var över en minut efter segraren Marte Olsbu Røiseland i åktid.

– Det känns väl lite mycket, det måste jag erkänna. Men om jag ska se framåt efter i dag så tror jag att det här var en bra genomkörare och jag ser fram mot resten av helgens tävlingar, säger hon till TT.

Öberg säger att hon inte är orolig för formen inför kommande VM i Anterselva som är fem veckor bort.

– Jag tror mer att det handlar om att jag tränat på hårt och då kan det slå så här i början. Det vi gjort över jul är inte för att vi ska vara i bäst form den här veckan utan för att vi ska hålla ända fram till VM.

Precis som flera andra i laget har Öberg varit sjuk under juluppehållet, men hon missade trots allt inte så många träningspass som många av de andra utan kunde träna på ganska hårt – vilket hon alltså ser som en förklaring till den tunga tävlingen i Oberhof.

– Det var en riktigt tuff tävling, det var det. Sedan är det här en bana som, om man får en rygg att gå på, kan det göra ganska stor skillnad och det missade jag, säger Öberg.

Linn Persson fick också med sig två bommar vilket för henne räckte till 27:e plats. Mona Brorsson sköt bort sig, en bom i liggande och tre i stående, och hamnade långt ner i resultatlistan, 59:a, och fick inte ens med sig några världscuppoäng.

– Jag är inte nöjd med dagens tävling, det är ganska frustrerande. Tre bom i stå är inte bra nog, jag sliter med det stående skyttet och det är sjukt frustrerande när man inte vet vad som är fel, sade Brorsson i SVT.

Närmast att hota Marte Olsbu Røiseland var hemmahoppet Denise Herrmann – hela 37,8 sekunder efter norskan i mål. Julia Simon, Frankrike, tog hand om tredjeplatsen.

För resten av svenskorna gick det inte heller speciellt bra. Elvira Öberg (två bom) slutade 33:a, Anna Magnusson (två bom) blev 42:a och Johanna Skottheim (fyra bom) 62:a.

Världscupen i Oberhof fortsätter med herrarnas sprint under fredagen, stafetter på lördag och masstarter på söndag.