Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-20 13:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/oberoende-utredning-tillsatts-om-bjorn-eriksson/

Sport

Oberoende utredning tillsätts om Björn Eriksson

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson. Foto: Magnus Hallgren

Riksidrottsförbundet har gett uppdrag att starta en oberoende utredning om sin egen ordförande, Björn Eriksson.

Visselblåsaranmälningar har kommit in efter Expressens rapportering om att Eriksson även varit lobbyist för vaktbolagsbranschen.

– Man menar att de här två uppdragen inte varit förenliga, säger förbundsjurist Elin Johansson.

Elin Johansson säger att det är ”ett antal” anmälningar som kommit in via den nya funktionen, efter Expressens artiklar.

– Vi har visselblåsarfunktionen sedan i höstas och då har vi riktlinjer för den. Och kommer det in anmälningar riktade mot Riksidrottsförbundet själva så ska de behandlas enligt samma riktlinjer som gäller för andra anmälningar. Men det är inte möjligt att vi själva utreder, säger hon.

Därför har Setterwalls advokatbyrå i Göteborg fått uppdraget.

Eriksson själv säger till TT att 180 anmälningar har kommit in.

– Jag känner mig nog lite orättvist utsatt för någon slags drevliknande historia, på frågor jag inte har med att göra. I det ingår att om man hittar en visselblåsarfunktion, ja, då anmäler man via den och då är det tvunget att utredas på det här sättet, säger han.

 – Det är ett sätt att bilda opinion, och det är inte olagligt att göra så utan då ska det utredas, säger Eriksson.

Den nyligen omvalde RF-ordföranden var från 2013 och fram till i år även ordförande för intresseorganisationen Säkerhetsbranschen. Han har samtidigt förespråkat att polisen ska lämna över säkerheten kring idrottsarrangemang till privata vaktbolag, och har som ordförande för RF ingått i ett råd där säkerhetsfrågor kring idrotten diskuteras med polisen. Enligt Expressens uppgifter har han där nått en strategisk överenskommelse med polisen om säkerhetsfrågor som rör svensk idrott. 

Uppmärksamheten kring de dubbla uppdragen har lett till stor kritik från supporterföreningar och fotbollsklubbar, efter de protester som redan fanns mot polisens offensivare strategi mot bengaler under våren.

Svenska Fotbollssupporterunionen har krävt Erikssons avgång. Svensk Elitfotbolls ordförande Lars Christer Olsson vill se en utredning.

– Jag tycker att det räcker med att risken för jäv finns. Då bör man fundera om på om det här gått rätt till eller inte. Det är lite olyckligt i det här sammanhanget, sade Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson nyligen till DN.

Eriksson själv har hävdat att han inte har med besluten att göra.

– Jag vidhåller med en dåres envishet att de avgörande besluten tas av polisen, sade han till Expressen.

Vad konsekvenserna av utredningen kan bli återstår att se. 

– Utredarna kommer att komma med någon form av uttalande. Ytterst är det här ett förtroendeuppdrag. Björn är vald till ordförande i en medlemsorganisation och ytterst är det medlemmarna som får avgöra, säger Elin Johansson.

Läs mer: Säkerhetschef kritisk till Björn Eriksson: ”Allt verkar rinna av honom”