Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-05 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/offside-sander-faroiska-ligan-spelaren-varfor-da/

Sport

Offside sänder färöiska ligan – spelaren: ”Varför då?”

Ken Fagerberg, här i Ljungskiles tröja, spelar i dag i den färöiska ligan. Oväntat nog kommer matchen mellan hans Tvøroyrar Bóltefelag och NSÍ Runavik på lördag att sändas i Sverige. Arkivbild.
Ken Fagerberg, här i Ljungskiles tröja, spelar i dag i den färöiska ligan. Oväntat nog kommer matchen mellan hans Tvøroyrar Bóltefelag och NSÍ Runavik på lördag att sändas i Sverige. Arkivbild. Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån

Gissningsvis för första gången i historien kommer en svensk plattform att sända en match från Färöarnas högstaliga.

Fotbollsmagasinet Offside sänder NSÍ Runavik–Tvøroyrar Bóltefelag på lördag.

”Vi har noll erfarenhet av att sända fotboll”, meddelar redaktionen.

TT Text

I coronatider när den mesta idrotten står still riktas strålkastarna mot alla länder och ligor som över huvud taget har sport att erbjuda. Färöarna, den lilla önationen i Atlanten med runt 50.000 invånarna, tillhör de första länderna som återstartar sin fotboll.

Offside kunde inte motstå frestelsen och på lördag sänds därför premiäromgången av herrarnas Betrideildin, som ligan heter, på magasinets hemsida.

”Vi har noll erfarenhet av att sända fotboll, har aldrig någonsin lekt med tanken på att förvärva rättigheter (det är så man säger i branschen har vi förstått), men nu dök det upp en möjlighet som vi inte ville tacka nej till. I dessa oroliga och svåra tider när ingen livefotboll har sänts från någon högstaliga är det många som bara vill försvinna från verkligheten i 90 minuter. Vitryska ligan har varit igång, men som alla vet är det den färöiska ligan som verkligen betyder något.”

Offside marknadsför matchen som ett ”hett svenskmöte” då Runavik coachas av Ljungskiles tidigare tränare Glenn Ståhl, medan Tvøroyrar Bóltefelag har förre Örgryte-anfallaren Ken Fagerberg i laget. Den senare verkar inte tro sina öron när han får höra att matchen ska sändas.

– Ska ni sända matchen? Varför då? säger Fagerberg till Offside.

Han lovar dock att spela, trots ont i kroppen.

– Om jag kan springa så spelar jag. Hör av dig om det blir att ni inte sänder, då kanske jag avstår.