Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Ogier hamnade i skogen – leder Svenska rallyt ändå

Världsmästaren Sébastien Ogier leder Svenska rallyt trots ett besök i skogen.
Världsmästaren Sébastien Ogier leder Svenska rallyt trots ett besök i skogen. Foto: Jonathan Nackstrand/TT

Sébastien Ogier var kritisk inför svenska rallyt.

När det väl kom i gång var han snabbast.

Den regerande världsmästaren leder efter första dagen.

Sébastien Ogier riktade inför tävlingen kritik mot rallyts grussträckor. När svenska rallyt startade på fredagen föll snön i Värmland – och Ogier kopplade tidigt ett grepp om händelserna i sin Volkswagen.

På den tredje sträckan Svullrya, som kördes på norsk mark, fick fransmannen visserligen en del problem. Ogier hamnade bland träden efter att ha fått vattenplaning och bilen fick en skada på vänster sida.

Men när dagens sex specialsträckor var avverkade var ledningen ned till nyzeeländaren Hayden Paddon 26,9 sekunder. På tredje plats, 33,7 sekunder bakom, ligger norrmannen Mads Østberg.

Britten Kris Meeke låg ett tag tvåa, men brakade in i en sten på den femte sträckan och tvingades bryta efter att ha fått problem med styrningen.

För Jari-Matti Latvala har det varit jobbigt redan från början. Finländaren fick problem med drivaxeln under första sträckan, och tappade tidigt en massa tid. På sjätte sträckan bröt han till slut efter att fjädringen gått sönder.

I WCR2-klassen började det bra för svenskarna Fredrik Åhlin och Pontus Tidemand, men båda fick problem och tappade tid på den fjärde sträckan. Åhlin är ändå tvåa och Tidemand fyra efter fem sträckor.

På grund av den milda vintern är årets svenska rally förkortat.