Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/olkriget-skapade-ett-av-europas-basta-hockeylag/

Sport

Ölkriget skapade ett av Europas bästa hockeylag

Bild 1 av 2 Mountfield HK:s Lukas Cingel firar ett mål mot Frölunda under ett CHL-möte i september förra året. Nu möts lagen igen i finalen i klubblagsturneringen.
Foto: Tommy Holl/TT
Bild 2 av 2 På torsdag spelar HK Montfield CHL-final mot Frölunda. Men vägen dit har varit krånglig.
Foto: Petr David Josek/AP

Det började som ett bråk om ölrättigheter. Till slut höll det på att bli hela föreningens fall.

På tisdag spelar tjeckiska ishockeyklubben Mountfield HK final i CHL mot Frölunda – men vägen dit har inte varit spikrak.

På tisdagkvällen har Frölunda chansen att ta sin fjärde CHL-titel när laget möter Mountfield HK i finalen av Champions Hockey League. 

Frölunda har varit en maktfaktor i svensk och europeisk hockey under en lång tid, men vad är det egentligen för lag som de möter?

Mountfield HK har en komplex historia och grundades 1926 i den välkända ölbryggeri-staden Ceske Budejovice i södra Tjeckien. Då hette klubben HC Ceske Budejovice.

Inför säsongen 2012/2013 levde klubben en ganska anonym tillvaro i den tjeckiska andraligan, men därefter inträffade något som höll på att förgöra den.

2013 presenterade Extraliga, Tjeckiens högstaliga, ölbryggeriet Radegast som ny huvudsponsor. Bryggeriet krävde monopol på ölförsäljningen i hela ligan, vilket satte HC Ceske Budejovice i en prekär sits.

Budweiser Budvar, sponsor av dåvarande HC Ceske Budejovice.
Budweiser Budvar, sponsor av dåvarande HC Ceske Budejovice. Foto: Petr David Josek/AP

Klubben, som nyligen gått upp i högstaligan, hade nämligen ett eget sponsorsamarbete med det lokala och välkända bryggeriet Budweiser Budvar. Bryggeriet ägde rättigheterna till arenanamnet och hade exklusivt rätt att sälja öl på matcherna. 

Varje match där klubben serverade Budweiser Budvar i stället för Radegast skulle nu resultera i miljonböter.

Ordförande Zdenek Blazek och vice ordförande Ivan Drbholav såg vad som höll på att bli början på slutet för deras klubb, och gjorde ett sista försök att medla med ligan, bryggerierna och kommunledningen i Ceske Budejovice. 

Men till slut blev situationen ohållbar, Blazek och Drbholav sade upp sig och in klev i stället en man med mer drastiska metoder. 

Miroslav Schön utnämndes till ny ordförande och beslutade samtidigt att klubbens framtid inte längre låg i Ceske Budejovice. Schön ansåg att relationen med kommunledningen inte skulle gå att reparera och sade att klubben blivit en ”kassako för staden”. Han ville flytta hela organisationen – och han fick som han ville.

Kort därefter gick flyttlasset till Hradec Králové, en universitetsstad utan någon särskild hockeybakgrund. HC Ceske Budejovice blev Mountfield HK, döpt efter ett företag som säljer trädgårdsprylar. 

I klubben finns numer den tidigare Djurgårds- och Brynässpelaren Oscar Eklund och svenskbekantingen Radek Smolenak som tidigare varit i Timrå och Modo.

Sedan flytten har klubben tagit sig till sex raka slutspel i Extraliga med semifinalerna 2017 och 2018 som största bedrifter.

På tisdag väntar den största utmaningen hittills. Då ställs Mountfield HK mot Frölunda i finalen av Champions Hockey League.

Läs mer: Tränare Andersson lämnar Malmö Redhawks