Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Olsson ska lockas tillbaka till skidlandslaget

Johan Olsson har inte gjort ett enda lopp den här säsongen. Trots det ser förbundskapten Rikard Grip 35-åringen som det stora hoppet i VM i Lahtis 2017.

– Han har sin friplats på 15 kilometer, det är klart att jag vill att han ska vara med där.

När tävlingarna är över i slutet av mars sätter sig landslagsledningen ned och utvärderar säsongen.

Redan nu avslöjar Grip att de kommer att ta kontakt med både Johan Olsson, 35 år, och Daniel Richardsson, 33 år, åkare som den här säsongen hoppade av landslaget.

– Det är klart att det lockar Johan att åka i Lahtis. Är de motiverade så är de absolut välkomna, säger Grip.

Som regerande mästare på 15 kilometer har Olsson en friplats i VM. Den här säsongen satsar han på långloppscupen Ski Classics, en satsning som förstörts av idel sjukdomar, men Olsson öppnade i höstas dörren för en comeback i landslaget under VM-säsongen 2017.

– Om Johan ska satsa på VM nästa år så är den bästa miljön för honom att åka för landslaget och prestera i världscupen, menar Grip. Vi vet ju vilken oerhört skicklig skidåkare han är på att göra rätt saker och hitta formen när det verkligen gäller.

Så här långt har Grip bara haft sporadisk kontakt med Olsson, Richardsson har redan åkt enstaka lopp i landslagsdressen.

– Jag pratade med Johan någon enstaka gång under hösten, sedan hade jag Johan och Anna vid bordet på Idrottsgalan.

Även om Olsson inte stått på startlinjen en enda gång den här säsongen så menar Grip att han har något att tillföra.

– Vi vet att Johan Olsson har sin bästa träningskompis på hemmaplan i Sundsvall och det är rullbandet. Det finns ingen kompis som är mer brutal och ärlig. En motiverad Olsson och en motiverad Richardsson är självklart en stor tillgång för längdlandslaget.

Några specialupplägg för ”gamlingarna” vill Grip, som på lördagen såg 21-årige Jens Burman bli bäste svensk som nummer 24 i tiokilometersloppet, inte tala om i dag.

– Vi kan inte börja med att fokusera på att vi ska göra ett specialupplägg. Vill man vara med så får man ha en dialog för att försöka skapa de bästa förutsättningarna.