Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Olsson: ”Vi ska göra vårt yttersta för att vinna”

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Vinner Tyskland över Slovenien får Sverige fortsätta spela om de eftertraktade OS-kvalplatserna. Vinner Slovenien, måste Sverige ta poäng mot Spanien senare i kväll.

– Vi ska göra vårt yttersta för att vinna den matchen oberoende på resultatet innan, säger förbundskapten Staffan Olsson.

Det är upplagt för dramatik när Sveriges EM-grupp avgörs på onsdagskvällen. Tyskland möter Slovenien klockan 17.15 och klockan 20.00 börjar matchen mellan Sverige och Spanien.

Sverige kan alltså vara klart för mellanrundan redan innan matchen mot Spanien, men det handlar också om att ta med sig viktiga poäng till det nya gruppspelet.

Man får bara ta med sig poäng man tagit mot lag som också går vidare och det maximala för Sverige är att Slovenien slår Tyskland och att man själva slår Spanien, då går man till mellanrundan med maximala fyra poäng.

Noll poäng blir det om Tyskland slår Slovenien och Sverige får stryk av Spanien.

Sverige kunde fått en bättre uppladdning inför ödesmatchen än det faktum att Jonas Källman inte kan spela. Hans rygg håller inte för ytterligare en hård EM-match och i stället har 20-årige Jerry Tollbring kallats in som reserv.

Tollbring kommer att få börja på bänken och täcka upp för Fredrik Petersen som tar Källmans plats i anfallet. Men får Sverige spela vidare i EM och Källman mår bättre, kan man byta tillbaka igen.

Läs mer: Källman skrivs ut ur EM-truppen

– Petersen kan faktiskt stuka foten efter två minuter och då ska man spela 58 minuter med något som vi inte har, säger Staffan Olsson som förväntar sig att landslagsdebutanten Tollbring ska leverera om han får spela.

– Han har gjort en fantastisk säsong i elitserien och champions league så vi förväntar oss att han ska göra det han gjort under hösten.

Jerry Tollbring själv landade i EM-staden Wroclaw först vid niotiden på tisdagskvällen och fick börja med att gå runt och hälsa på spelarna. Flera av dem hade han aldrig träffat tidigare.

Är det inte svårt att spela med tillsammans med några man aldrig tränat ihop med?

– Man har inte det där samarbetet, så man får gå lite på känsla och göra det man ska. På kanten är det inte lika mycket spel som på nio meter så jag tycker det är enklare att komma in i laget, säger Jerry Tollbring efter att för första gången tränat med laget på onsdagsmorgonen.

Jonas Källmans roll i försvaret kommer i första hand övertas av vänsternian Viktor Östlund. Det är han som får tampas med den spanska jätten Jorge Maqueda, som under detta EM mest är känd för att ha skjutit en tysk spelare i huvudet.

– Han är ju väldigt stor och tung, så man får ta i väldigt mycket och låta honom få lite yta. Kommer han i fart så är han tung att stoppa, säger Viktor Östlund.

I alla sina matcher har Sverige hamnat i djupa svackor och tappat när motståndarna börjat spela ett högt och aggressivt försvarsspel. Hur har ni förberett er för om spanjorerna kommer att spela så?

– Vi har pratat väldigt mycket om det och vi måste vara lite lugnare och mer disciplinerade i de faserna, säger Viktor Östlund.

Matchen mot Spanien kan vara Staffan Olssons sista som förbundskapten. Han har tidigare sagt att han avgår om chansen till OS-spel är borta.

Men inför Spanienmatchen känner han tillförsikt:

– Det är tråkigt när man måste byta ut någon, men det är väldigt bra stämning i truppen. Vi kom över Tysklandsmatchen på ett väldigt bra sätt och det var en bra träning i går så det är en harmoni i gruppen.

– Och då känner man sig som tränare tryggare.

Svenskarna kommer inte att ha koll på matchen Tyskland - Slovenien. De kommer till som vanligt till arenan en och en halv timme före match.

– Vi kommer hit och spelarna har ju sitt att fokusera på, säger Staffan Olsson som inte heller kommer att låta resultatet påverka inställningen till Spanienmatchen:

– Vi ska göra vårt yttersta för att vinna den matchen oberoende på resultatet innan.