Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-12-01 17:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/om-man-gor-1-0-i-slutminuten-tanker-man-inte-pa-risken/

Sport

”Om man gör 1–0 i slutminuten tänker man inte på risken”

Kramkalas efter att Kalle Holmberg gjort mål igen. I den allsvenska fotbollen har spelarna svårt att hålla avstånd.
Kramkalas efter att Kalle Holmberg gjort mål igen. I den allsvenska fotbollen har spelarna svårt att hålla avstånd. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Att hålla avstånd kan vara svårt när man gjort mål.

– Där och då tänker man inte så mycket på det, medger Djurgårdens anfallare Kalle Holmberg som gjort åtta mål i årets allsvenska

Kramkalasen fortsätter trots att smittspridningen ökar och allt fler spelare och ledare drabbas av covid-19.

Kalle Holmberg gjorde två mål när Djurgården vände 0–2 till seger med 3–2 mot Malmö FF hemma på Tele2 arena.

Efter sitt 3–2-mål hamnade Holmberg i mitten av ett stort kramkalas.

– Då kommer känslorna fram och man vill fira med sina lagkamrater, det är en svår situation måste jag ändå säga, menar Holmberg.

Föreningen Svensk elitfotboll gick inför säsongen ut och uppmanade spelarna att undvika handhälsningar och kramar vid målfirande för att motverka smittspridning.

– Vi har fått lite restriktioner innan säsongen och påminnelser om att man helst inte ska kramas, man ska köra en näve eller en armbåge.

Holmberg säger att han har uppmaningen i bakhuvudet – men inte alltid.

– Inte i stridens hetta, det tror jag absolut inte. Men när vi gjorde 4–0 mot Sirius var det kanske inte samma ståhej och kramkalas.

Holmberg tar lagkamraten Aslak Witrys mål mot Falkenberg som ett annat exempel. Norrmannen avgjorde i 93:e minuten.

– Om man gör 1–0 i slutminuten så är det lite skit samma, man tänker liksom inte på risken. Då blir det extra mycket känslor och man vill bara fira målet.

Klubbarna har fått kritik för spelarnas beteenden i samband med målfiranden, kramkalas kan uppröra.

– Tränarna har berättat att de fått mejl om att man inte ska fira målen så närgånget men där och då så tänker man inte så mycket på det.

Djurgården har drabbats av ett fall av covid-19 då målvakten PK Bråtveit testades positivt i slutet av oktober.

– Vi har testats ganska många gånger, berättar Holmberg.

Matilda Lundblad är läkare med ansvar för spelarna i både Elfsborg och svenska mästarinnorna Kopparbergs/Göteborgs FC.

Elfsborg har drabbats av ett fall av covid-19 då målvakten Tim Rönning smittades för två veckor sedan.

– Han har förmodligen fått smittan utifrån, ingen annan i laget har symtom. Som lagläkare försöker man få spelarna att tänka på smittorisken.

Lundblad medger att spelarna varit dåliga på att undvika kramar vid målfirande vilket också straffats med böter.

– Hur vi firar ett mål är inte det som vi pratat om mest. Men jag ska ta till mig det för det känns som en respektfull sak för omgivningen, för de som är sjuka, för de som följer alla restriktioner.

När Kopparbergs/Göteborg i början av november säkrade klubbens första SM-guld fortsatte kramkalaset hela kvällen lång och många drack dessutom Pommac ur en magnumflaska som gick laget runt.

– Gjorde spelarna det? Det såg inte jag, det var lite klantigt i så fall. Vi har också ett ansvar att tänka på de bitarna.

Kopparbergs/Göteborg FC firar SM-guldet efter att ha besegrat Linköping på bortaplan.
Kopparbergs/Göteborg FC firar SM-guldet efter att ha besegrat Linköping på bortaplan. Foto: Jonas Lindkvist

Lundblad säger att hon ska bli bättre på att betona vikten av att spelarna håller avstånd.

– Man måste tänka på vad man sänder för signaler när man kramar varandra på plan, jag försöker förmedla att vi över huvud taget kan hålla vår verksamhet i gång. Jag måste nog bli bättre på att påminna spelarna ännu mer. Det sitter lite grand i ryggmärgen att man kramar om varandra när man gör mål, de är uppfostrade att uppmuntra varandra när de gör något bra.

Den 15 november avslutade Kopparbergs/Göteborg segertåget med en 3–1-seger hemma mot Vittsjö.

I jakten på en plats i kvalet till Europa League ska Elfsborg möta Helsingborg och Sirius innan allsvenskan avslutas mot AIK den 6 december.

– Vi får väl helt enkelt börja påminna varandra precis innan matchstart och inte bara prata om det när vi samlas och pratar om annat. De är bra att killar kramas men kanske inte just nu, konstaterar Lundblad.

Ämnen i artikeln

Fotboll
IF Elfsborg

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt