Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Omdebatterad kampsport fyller Globen

Magnus ”Jycken” Cedenblad tränar inför Kampsportgalan i Globen.
Magnus ”Jycken” Cedenblad tränar inför Kampsportgalan i Globen. Foto: Leif R Jansson / Scanpix

För bara tre år sedan valdes MMA in i Riksidrottsförbundet. På lördag fylls Globen när den unga och omdebatterade sporten når ännu en milstolpe i Sverige.

När MMA (Mixed Martial Arts), som är en kombination av flera olika kampsporter, valdes in i RF våren 2009 möttes det av frän kritik. Sporten kritiserades bland annat av hjärnforskare för att den tillåter slag och sparkar mot huvudet.

Debatten är inte över och en person har anmält kampsportsdelegationens tillståndsprövning av lördagens gala till justitiekanslern (JK). Anmälaren skriver i en insändare i Dagens Nyheter att han vill att JK prövar om lördagens gala är laglig.

Det är i alla fall ingen tvekan om att det finns ett stort intresse för MMA. När amerikanska UFC (Ultimate Fighting Championship), som kan liknas vid MMA-sportens motsvarighet till ishockeyns NHL, har sin första gala i Sverige på lördag är det lapp på luckan. Biljetterna till Globen sålde slut på bara några timmar.

Magnus ”Jycken” Cedenblad är en av svenskarna som ställer upp i Stockholm. 30-åringen har skrivit ett kontrakt med UFC om fyra matcher, och gör nu sin debut mot fransmannen Francis Carmont. "Jycken" upplever att folks syn på MMA har förändrats och att sporten nu uppfattas som mer rumsren.

– Den vanligaste reaktionen jag får är ”men du verkar ju så snäll och vettig. Du verkar ju helt normal”. Det är väl de fördomar som folk har. I början var det väldigt mycket att jag behövde försvara mig, men det blir bättre och bättre. Nu börjar folk bli mer insatta.

Mycket, men inte allt, är tillåtet när kombattanterna gör upp i den åttkantiga ”buren”. Slag mot bakhuvudet, attacker med armbågen och stampningar mot motståndarnas fötter är några av sakerna som står på listan över otillåtna tekniker.

– Man måste ha respekt för att folk som tittar kan tycka att det är läskigt, säger George Sallfeldt, ordförande i Svenska MMA-förbundet.

– Men det är bara ett fåtal som tävlar på den yttersta nivån, de är tränade för det och går bara två till fyra matcher per år. De flesta som håller på med MMA är på motionsnivå, och då ser det betydligt snällare ut.

Intresset för MMA tog fart på allvar 1993 då UFC lanserades. Flera dödsfall inträffade och först efter millennieskiftet fick sporten ett säkrare regelverk. Sallfeldt menar att de tidigare åren – då nästan alla typer av sparkar och slag var tillåtna – fortfarande gör att MMA-sporten i viss utsträckning kämpar i motvind.

– En annan orsak är marknadsföringen som görs ibland. Det finns promotors som vill nå igenom bruset, och matcher säljs in med uttryck av typen att någon ska ”slå ihjäl motståndaren”. Det är inte ett okej sätt att sälja in en match – det är ett dödshot, säger Sallfeldt.

Hur ser du på riskerna med MMA?

– Det är klart att det finns risker – det finns alltid risker. Men det finns många undersökningar som visar att MMA inte har särskilt hög skadefrekvens. Och meningen är aldrig att skada motståndaren.

Magnus Cedenblad menar att nervositeten inför match mest handlar om rädslan för att misslyckas, inte för att skada sig.

– I matchsituation har jag inte råkat ut för en enda skada i MMA, inte ens haft en blåtira. Jag har haft turen att vinna, haha.

– Men det är inte så mycket skador. Jag spelade fotboll förut och då bröt jag benet tre gånger.

Fakta:MMA

MMA är en blandning av flera kampsporter som bland annat boxning, brottning, karate och brasiliansk jujutsu.

En MMA-match pågår i upp till tre femminutersronder, men en minuts paus mellan varje rond. Titelmatcher kan däremot pågå i upp till fem ronder.

En match avbryts vid knockout eller teknisk knockout, eller om en av de tävlande väljer att ge upp. Annars avgör tre domare vem som vinner match. (TT)