Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 05:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/omstridd-simmare-hoppar-av-miljontouren/

Sport

Omstridd simmare hoppar av miljontouren

Den kinesiske simstjärnan Sun Yang tillsammans med sina advokater under förhöret i Cas, idrottens internationella skiljedomstol. Foto: Alain Grosclaude/Xinhua

På onsdagen kom beskedet att den omstridde och kritiserade simmaren Sun Yang, som väntar på sin dom från Cas, skulle delta i Finas miljontour.

Dagen efter kom beskedet att Sun Yang hoppar av.

Beslutet om avhoppet meddelar den 28-årige VM-guldmedaljören enligt simsajten Swimming World Magazine på sina sociala kanaler.

Sun Yang framför en hälsning till sina lagkompisar i det kinesiska simlandslaget att de ses i Qingdao i mars när Kina ska ha sina olympiska uttagningar.

Till fansen meddelar Sun Yang att han väljer att hoppa av touren för att i stället fokusera på att förbereda sig inför sommarens OS i Tokyo.

Internationella simförbundet Finas miljontour ”Mästartouren” avgörs i år i två deltävlingar. Båda tävlingarna avgörs i Kina den 14-19 januari.

I år är andra året som touren, som sammanlagt har drygt 22 miljoner i prispengar, avgörs.

På onsdagen presenterades samtliga simmare som ska delta och i den tolv simmare starka kinesiska truppen ingick Sun Yang, men nu blir det alltså ingen start för 28-åringen.

Omstridde Sun Yang, som simmade hem två guldmedaljer i sommarens VM, väntar för närvarande på sin dom från Cas, idrottens internationella skiljedomstol, efter en kaotisk händelse i hans hem i samband med att ett dopningsprov skulle tas.

Provtagningen slutade med att ett provrör slogs sönder.

Fina valde att fria Sun Yang, som därmed var fri att tävla i sommarens VM i Gwangju där han tog två VM-guld. Att han fick delta i VM fick flera av konkurrenterna att protestera.

Wada överklagade Finas frikännande till Cas, och i november behandlades fallet där. Domslut väntas komma i slutet av januari.

Fälls Sun Yang riskerar han upp till åtta års avstängning.

Läs mer: Sjöström nobbar miljontouren – Coleman tar chansen