Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 09:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/omvand-ordning-i-prix-de-france/

Sport

Omvänd ordning i Prix de France

Björn Goop, höger, och Jean-Michel Bazire efter Prix d'Amérique. Arkivbild.
Björn Goop, höger, och Jean-Michel Bazire efter Prix d'Amérique. Arkivbild. Foto: Kamil Zihnioglu/AP

Face Time Bourbon besegrade Davidson du Pont i Prix d’Amérique, men i Prix de France fick den sistnämnde revansch.

TT Text

Traditionsenligt avgjordes Prix de France två veckor efter Prix d’Amérique på Vincennes-banan i Paris. Istället för 2 700 meter och det annorlunda, franska voltstartsystemet var söndagens förutsättningar 2 100 meter och bilstart.

Av de 18 Prix d’Amérique-deltagarna kände sig 13 kallade att göra upp i Prix de France där Davidson du Pont fick sin revansch på Björn Goop-styrde Face Time Bourbon.

Den franske mästartränaren Jean-Michel Bazire utnyttjade Davidson du Ponts mer gynnsamma utgångsläge bakom startbilen och såg omgående till att ta position före Face Time Bourbon.

Kilometern före mål kunde han överta ledningen samtidigt som Face Time Bourbon hamnade allt längre bak och i instängt läge. Det fanns först fritt spurtutrymme vid upploppets början och även om Face Time Bourbon avslutade i överljudsfart fick Björn Goops styrning nöja sig med andraplatsen. Segertiden 1.11,1 är den långsammaste på fem år i Prix de France.

Två svensktränade hästar fanns med i loppet, men såväl Stefan Melanders Milligan’s School (nionde plats) som Robert Berghs Montdore (13:e plats) blev utan prispengar.

Den 23 februari avgörs det sista storloppet för äldre hästar under den franska travvintern. Då handlar det om styrkeprovet Prix de Paris över 4 150 meter.

Läs mer: Björn Goop vann Prix d’Amérique efter magnifikt upplopp