Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 18:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/orebro-bygger-for-sm-guld-under-coronapandemin-vi-kan-inte-lagga-ner-verksamheten/

Sport

Örebro bygger för SM-guld under coronapandemin: ”Vi kan inte lägga ner verksamheten”

Örebro har varit offensivt på spelarmarknaden och byggt ett lag, som på papperet ser starkt ut.
Örebro har varit offensivt på spelarmarknaden och byggt ett lag, som på papperet ser starkt ut. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

ÖREBRO. Permitteringar av personal, ledare och spelare har inte hindrat Örebro HK från att göra en storsatsning under coronapandemin.

Målet är att utmana de stora i svensk ishockey och vinna SM-guld.

– När det sker vet man aldrig. Men vi har lagt en grund inför de kommande åren, säger sportchefen Niklas Johansson i en intervju med DN.

Coronapandemin har tvingat hockeyklubbar till korttidspermitteringar. I Örebro arbetar personalen 60 procent. Men det har inte hindrat klubben från att vara offensiv på transfermarknaden. Närkingarna kan inför säsongen i dagsläget presentera sex nyförvärv och två NHL-spelare på lån.

– Vi kan inte lägga ner verksamheten. Då har vi ingenting att ställa på banan, säger Niklas Johansson om satsningen.

Tack vare externa finansiärer och eget kapital har Örebro på papperet lyckats skapa ett lag som ser starkt ut.

– Att våra sponsorer och fans är villiga att lägga extra medel som är öronmärkta för att finansiera spelare är helt fantastiskt, säger Niklas Johansson.

Truppens NHL-spelare, Mathias Bromé (Detroit Red Wings) och letten Rodrigo Abols (Florida Panthers), har själva varit med och bidragit ekonomiskt.

– Jag måste berömma Abols och Bromé. De har verkligen bjudit till och har huggit ner lönen rejält. Riktigt rejält. Det möjliggör att de kan vara här. Annars hade det inte gått.

Hur länge de stannar i Örebro är inte helt klarlagt. Troligtvis till november.

– Det är sagt att de ska vara med till när NHL drar i gång försäsongslägren. Men inget är bestämt. Läget är som sagt osäkert, säger Niklas Johansson.

Niklas Johansson, sportchef, Örebro HK.
Niklas Johansson, sportchef, Örebro HK. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Kritik har funnits mot att Örebro – och andra klubbar – spenderat pengar på nyförvärv när andra i klubben är permitterade.

– Vi gör ingenting som vi inte klarar av. Vi kan inte lägga ner verksamheten. Den här säsongen blir extra tuff då ett lag åker ur SHL direkt, säger Niklas Johansson.

Han berättar att det varit en tuff tid att få verksamheten att gå runt.

– Det har varit en speciell tid. Man har inte haft samma känsla i vår, sommar och fram till nu jämfört med tidigare. Man lever i ovisshet. Det är annorlunda, men vi försöker göra det bästa av situationen och vara positiva och fortsätta att driva verksamheten vidare.

Även Niklas Johansson arbetar 60 procent i veckan.

– Jag får vara mycket effektivare och vissa saker får skjutas på framtiden. Man försöker jobba på som vanligt dagligen. Man försöker leva i nuet och hoppas att det ska bli en förändring, säger han.

Johansson gör nu sin femte säsong som sportchef.

– När jag kom in började vi med att sanera. Vi låg lite illa till ekonomiskt. Sedan dess har vi arbetat oss upp och hamnat på bra mark.

Ett av nyförvärven, Robert Leino, efter mål i träningsmatchen mot Djurgården. ”En late bloomer”, enligt Niklas Johansson.
Ett av nyförvärven, Robert Leino, efter mål i träningsmatchen mot Djurgården. ”En late bloomer”, enligt Niklas Johansson. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Nu ser det ljusare ut ekonomiskt, men inga besked finns när och hur många åskådare som kommer att släppas in på matcherna.

Örebro har sålt cirka 2.500 säsongsbiljetter och beläggningen i Behrn Arena är en av de högsta i SHL.

– Det är en positiv känsla runt föreningen, runt hela staden. Alla ställer upp på ett fantastiskt sätt. Det känns som vi är på väg uppåt, säger Niklas Johansson.

Örebro nöjer sig inte längre med att bara vara med i SHL.

– Vi har startat en resa och har sagt att vi ska bli bättre för varje år. Jag tycker vi tar kliv hela tiden och det vill vi fortsätta att göra. Målsättningen är att vinna det där SM-guldet. Så enkelt är det. När det blir vet jag inte.

Kanske kan Örebro vara med att utmana redan den här säsongen.

– Jag tycker vi har en jäkligt bra balans och mix i laget. Vi har skickligheten, fysiken, storleken och även ungdomligheten. Våra spelare är inte gamla utan kan utvecklas hela tiden, säger Niklas Johansson.

Han fortsätter:

– Vi har en jäkligt bra målvakt (Enroth) och en bra backuppsättning och centerlinjen ser stark ut. Vi har de flesta komponenter för att det ska bli bra. Men det gäller att få ihop alla bitar för att lyckas.

Assisterande tränarna Christer Olsson och Jörgen Jönsson tillsammans med huvudtränaren Niklas Eriksson. Arkivbild.
Assisterande tränarna Christer Olsson och Jörgen Jönsson tillsammans med huvudtränaren Niklas Eriksson. Arkivbild. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

På tränarsidan finns tre rutinerade: Niklas Eriksson, Christer Olsson och Jörgen Jönsson – som samtliga var lagkaptener i SHL när de var aktiva. De kompletterar varandra bra, säger Niklas Johansson och fortsätter:

– De har bra ledaregenskaper men är också olika personligheter. Jag har ingenting att klaga på, säger Niklas Johanson som ser fram mot SHL–säsongen.

Örebro inleder hemma mot Djurgården – ”Mesta mästarna” – ett lag Örebro besegrade med 10–1 i en träningsmatch.

– Det händer nästan aldrig. Men allting gick vår väg, men så kommer det inte att se ut i serien. Träningsmatcherna handlar om att bygga spelsystem och förstå vad vad alla ska göra och inte göra, säger Niklas Johansson.

Läs mer: Beskedet: Så blir hockeyns coronariktlinjer

Ämnen i artikeln

Örebro HK
Ishockey SHL
Ishockey

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt