Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 08:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/orienterings-vm-stalls-in-av-rattviseskal/

Sport

Orienterings-VM ställs in – av rättviseskäl

Tove Alexandersson under VM 2019. 2020 ställs VM in.
Tove Alexandersson under VM 2019. 2020 ställs VM in. Foto: Geir Olsen/TT

Årets VM i orientering ställs in på grund av coronapandemin. Danmark får i stället arrangera mästerskapet om två år.

Inte heller EM nästa år kan genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

TT Text

VM skulle ha gått i Danmark i början av juli. På grund av virusutbrottet flyttades VM till oktober, men redan nu står det klart att mästerskapet inte kan genomföras alls i år.

Internationella orienteringsförbundet (IOF) skriver i ett pressmeddelande att det handlar om att man inte kan garantera rättvisa förhållanden för orienterarna, då vissa haft utegångsförbud och inte kunnat träna, samt reserestriktioner, medan andra har kunnat träna på nästan som vanligt. Dessutom kan man inte garantera finansieringen på grund av effekterna av covid-19-restriktionerna.

– Det är såklart väldigt tråkigt att även VM ställs in, men samtidigt tycker jag att det är rätt beslut att fatta givet situationen i världen. Utsikterna för att få till ett vettigt mästerskap var verkligen inte stora. Det är också bra att beslutet kommer redan nu. Ett VM är så viktigt att den sportsliga rättvisan aldrig får äventyras, säger Tomas Stenström, idrottschef på Svenska orienteringsförbundet, i ett pressmeddelande.

Han hoppas att det ska bli orienteringstävlingar i Sverige i höst.

– Vi planerar för en höstsäsong med många fina tävlingar, däribland ett antal svenska mästerskap. Nu när den internationella landslagssäsongen uteblir ökar ju våra SM-tävlingar ännu mer i värde. Då blir de ännu viktigare för våra allra bästa löpare, säger Stenström.

Årets VM skulle ha varit det första med enbart sprinttävlingar. IOF har tittat på möjligheten att flytta tävlingen ett år framåt, men insett att det inte är möjligt. Bland annat för att det även ska gå ett VM för de längre distanserna i Tjeckien 2021.

Därför flyttas sprint-VM fram två år, till 2022. Skottland, som egentligen skulle ha haft sprint-VM 2022, får i stället arrangera mästerskapet 2024.

– Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistiska lösningar på ett sprint-VM värt mästerskapsstatus under 2021, men det har inte gått, säger IOF:s generalsekreterare Tom Hollowell i ett pressmeddelande.

EM, även det i sprint, skulle ha avgjorts i Ryssland i augusti nästa år. Men nu meddelar den ryska delrepubliken Mordvinien att man inte längre har möjlighet att hjälpa till med finansieringen av EM på grund av den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.

Det pågår diskussioner om att flytta EM till Schweiz, där den planerade världscuptävlingen i stället kan få EM-status.

Läs mer: Tove Alexandersson har hjärtproblem – misstänker corona