Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 07:06 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/orkanen-florence-hotar-ryttar-vm/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Orkanen Florence hotar ryttar-VM

Florence är på väg att dra in över USA:s östkust.
Florence är på väg att dra in över USA:s östkust. Foto: Lizabeth Menzies/NOAA/RAMMB/AFP

Orkanen Florence är på väg mot ryttar-VM i North Carolina i USA – framför allt beräknas kraftiga mängder regn att falla över VM-orten.

Frågan är om hopphästarna hinner landa innan orkanen slår till.

– Vi får kontinuerliga uppdateringar och arrangörerna verkar ha bra koll. Det märks att de är vana vid det här. Sedan får vi helt enkelt avvakta och se vad som händer, säger Annika Ersgård som är huvudansvarig för den svenska VM-truppen.

I Tryon går svenska VM-ryttare och ledare omkring och väntar på en orkan, och natten mellan måndagen och tisdagen svensk tid meddelade arrangörerna att de hade en evakueringsplan.

Det är orkanen Florence, som kan komma att uppgraderas till en kategori 5-orkan, som är på väg att dra in över USA:s östkust och hundratusentals invånare i Virginia, North Carolina och South Carolina har beordrats att evakuera sina hem.

Riktigt vilken bana Florence kommer att ta är ännu inte helt säkert, inte heller riktigt när den slår till. Enligt de senaste prognoserna beräknas det bli någon gång under fredag morgon svensk tid.

– Det finns stor risk för att det kommer komma 600 millimeter regn på ett dygn, den normala mängden nederbörd för ett år, säger meteorologen Jannicke Geitskaret till SVT.

VM-orten Tryon ligger 35 mil från kusten i de västra delarna av North Carolina  vilket gör att orkanens kraft lär ha dämpats när den når dit. Vindstyrkan är med andra ord inte det som skapar störst oro utan snarare det kraftiga regn som orkanen för med sig.

Prognosen för när regnet kan börja falla över Tryon är också osäker men enligt de senaste uppdateringarna är det på söndag som det kommer att regna som mest.

– Riktigt vad det skulle göra för underlaget är svårt att säga. Om man tittar på terrängbanan verkar det åtminstone rinna undan bra där, men det är klart att det beror på mängden. Arrangörerna jobbar dygnet runt här för att hålla koll på underlaget, säger den svenska överledaren Annika Ersgård.

Fälttävlans terrängritt avgörs på lördagen, och med lite tur kan de därmed undvika de värsta regnmängderna.

På söndagen avgörs fälttävlans banhoppning samt dressyrens kür-klass.

Även om det finns en evakueringsplan iordningsställd talar det mesta för att den inte ska behöva användas. Inte när det gäller hästarna i alla fall.

– Stallarna här är så kallade säkra stallar som tål det mesta. Det är hit de brukar ta hästar från andra områden när de måste evakueras.

Alla de svenska VM-hästarna förrutom hopphästarna är på plats i Tryon. Hopphästarna ska enligt planen lyfta från Liége i Belgien på onsdag morgon och landa i Greenville drygt sju mil från Tryon. Om de nu får tillstånd att lyfta.

– Det är flygbolaget och piloten i samarbete med speditören som avgör om de kör. Sista ordet har flygbolaget, berättar Annika Ersgård.

– För att de ska kunna lyfta måste det vara klart att de kan landa i Greenville eller Charlotte. Om inte måste de skjuta på det. Så här långt ser det dock ut som om det ska vara lugnt under onsdagen, inte minst med tanke på att de kommer norrifrån och inte flyger rakt över Atlanten. 

Onsdagen är den första tävlingsdagen i ryttar-VM i Tryon. Först ut bland de svenska deltagarna är distansryttarna samt dressyrryttarna.

Läs mer: Guide: Allt du behöver veta inför ryttar-VM

Så gör Malin Baryard när hon talar med hästar

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.