Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/oro-hos-varldsmastarna-infor-em-premiaren-i-malmo/

Sport

Oro hos världsmästarna inför EM-premiären i Malmö

Danmarks förbundskapten Nikolaj Jacobsen har inför EM-premiären mot Island på lördag flera skador i sin trupp. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Det är oroligt hos de danska världsmästarna inför EM-starten i Malmö. Flera av de tongivande spelarna för en kamp mot tiden för att bli spelklara till starten av mästerskapet.

– Lasse Svan är utanför premiärkampen mot Island. Det är helt klart, säger Nikolaj Jakobsen.

Dansk media flockas kring den danske förbundskaptenen innan den öppna träningen i Frederiksberghallen i Köpenhamn. Under tio kaotiska minuter söker man svar på alla frågor kring EM-favoriterna.

Det finns inte så många.

Och det är inte vilken motståndare som helst som Danmark ställs mot i Malmö arena på lördag.

– Jag har den största respekt för Island. De spelar en spännande handboll. Man ska komma ihåg att de var i Sverige i oktober och vann. Det var visserligen en träningskamp, men man besegrar inte Sverige på bortaplan hur som helst, menar Nikolaj Jakobsen.

Men först och främst måste han lita på sitt medicinska team för att få fram ett danskt mästarlag igen.

– Jag kan bara hoppas att det händer något riktigt bra för min del de närmaste dagarna. Det finns ingen anledning att bara kunna ge sjuttio procent. Då kommer jag inte med. Jag vill bidra fullt ut, säger den viktige kantspelaren Svan som dras med en axelskada.

Rutinerade Hans Lindberg kommer att få ta ett stort ansvar på högerkanten, åtminstone i förstarundan över tre matcher i Malmö arena.

På fredag kväll klockan 20 måste Nikolaj Jakobsen lämna in namnen på femton av sexton spelare som Danmark ska använda i Malmö arena.

Han kan vänta till klockan nio på lördag morgon med att nominera den sextonde och de två reserver som han tänker använda.

Just nu har Jakobsen tillgång till nitton spelare under samlingen i Köpenhamn. Det kan bli så att alla nitton åker till Sverige på fredag för en slutlig träning i Baltiska hallen och inkvartering på hotell mitt i Malmö.

Då börjar allvaret. För tillfället saknas tre tilltänkta startspelare på träningsplanen.

Förutom Lasse Svan – Johan Hansen ersätter i premiären – är även kantspelaren till vänster, Magnus Landin, utanför träning med en skadad tå.

Jobbigast att ersätta är playmakern Rasmus Lauge som har en vadmuskel som irriterar.

Som om frånvaron av de tre nyckelspelarna inte är nog, fullföljer inte heller Michael Damgaard, som gjorde tio mål i segermatchen mot Frankrike i Paris i Trettonhelgen, onsdagsträningen. Han står och tittar med vänsterhanden i ispåse.

– Jag kommer att vänta i det längsta med att namnge den slutliga truppen. Jag är glad att jag fick möjlighet att testa så mycket i Frankrike. Allt det som jag hade tänkt använda på lördag finns inte tillgängligt. Så är det bara, säger Jakobsen.

De danska superreserverna besegrade Norge (28-26) och Frankrike (31-30) på den franska turnén senaste helgen. Det finns åtskilliga danska experter som tycker Nikolaj Jakobsen har ett lyxproblem i att få till sin EM-trupp.

Viktigast för Danmark är att få igång Rasmus Lauge och till matcherna mot Ungern och Ryssland i nästa vecka är han troligen tillbaka.

– Det är klart att jag är bekymrad men jag har en plan. Det är bara så att jag är klar när jag är klar, förklarar Lauge lugnt. 

Läs mer: Förbundets beslut kan ge Sverige mardrömsgrupp i EM