Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-basen-i-tokyo-korruptionsanklagad/

Sport

OS-basen i Tokyo korruptionsanklagad

Tsunekazu Takeda, chefen för OS i Tokyo 2020, misstänks för korruption.
Tsunekazu Takeda, chefen för OS i Tokyo 2020, misstänks för korruption. Foto: Juan Mabromata/AFP

Chefen för OS i Tokyo 2020, Tsunekazu Takeda, misstänks för korruption i samband med att Japan tilldelades sommarspelen.

Takeda förnekar anklagelserna, men IOK startar en utredning.

Rätta artikel

Enligt en juridisk källa blev Takeda formellt anklagad av åklagare i Paris för en månad sedan för en misstänkt betalning på två miljoner euro som gjordes under Tokyos kandidatur. Tokyo vann omröstningen 2013 där också Madrid och Istanbul deltog.

Takeda, ordförande i Japans olympiska kommitté, säger på fredagen att han inte är anklagad av franska åklagare och att inget olagligt, som att betala mutor, gjordes i samband med Tokyos OS-kandidatur.

Internationella olympiska kommittén startar dock en granskning efter att ha varit i kontakt med franska åklagare.

”IOK:s etiska kommission har öppnar en utredning. Mr Takeda antas fortfarande vara oskyldig”, skriver IOK i ett uttalande.

Enligt de franska åklagarnas utredning, som startade 2016, handlar misstankarna mot Takeda om två betalningar som gjordes till en bank i Singapore före och efter omröstningen om OS 2020. Banken Black Tidings länkas till den mutbrottsanklagade senegalesen Papa Massata Diack, son till den förre ordföranden i Internationella friidrottsförbundet Lamine Diack. Massata Diack är misstänkt för att ha tagit emot mutor på flera miljoner euro, antingen för sponsorskontrakt eller för att förmedla röster till Rio de Janeiros och Tokyos OS-kandidaturer.

Massata Diack har funnits på Interpols lista över de mest eftersökta personerna sedan 2015, men Senegals regering har vägrat att lämna ut honom till Frankrike.

För en månad sedan bad Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach Senegal att samarbeta med franska åklagare kring korruptionsanklagelser. Dessa anklagelser kan ha att göra med Massata Diack.