Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 23:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-chef-far-sparken-for-forintelseskamt/

SPORT

OS-chef får sparken för Förintelseskämt

Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån

Kentaro Kobayashi, chef för OS-invigningen i Tokyo, får sparken – en dag före invigningen, uppger arrangörerna. I en 23 år gammal sketch skämtade han olämpligt om Förintelsen.

TT Text

Kentaro Kobayashi skämtade om Förintelsen på vad som beskrivs som ett olämpligt sätt i ett gammalt videoklipp. I klippet från 1998 deltar Kobayashi i en sketch, där det skämtas om Förintelsen.

– Det blev känt att under ett tidigare framträdande använde han ett språk som hånade en tragisk del av historien, säger OS-chefen Seiko Hashimoto.

Kobayashi ber i ett uttalande om ursäkt, och kallar en del av replikerna i sketchen för extremt olämpliga.

”Det var från en tid då jag inte lyckades få skratt på det sätt jag ville, och jag tror att jag försökte att få folks uppmärksamhet på ett fördomsfullt sätt.”

Han är den tredje framträdande personen som tvingas lämna ledningen för ceremonin, innan den ens ägt rum. Tidigare har även kompositören och den kreative chefen tvingats bort. Den förstnämnde sedan en intervju blivit känd där han berättar hur han behandlade funktionshindrade klasskompisar illa, och den kreativt ansvarige Hiroshi Sasaki fick gå i mars sedan han föreslagit att en kvinnlig komiker skulle uppträda som en gris.

Japans premiärminister Yoshihide Suga säger, enligt Reuters, att han ser allvarligt på skandalerna inom organisationskommittén för OS och anser att Kobayashis skämt är oacceptabelt.

Suga anser dock att invigningen ska genomföras som planerat.

Att flera ledande personer för invigningen tvingas bort kort inpå spelen, samt att inte ens 1 000 personer kommer att se invigningen på plats, har gjort Tokyo-OS till en pr-katastrof, säger pr-veteranen Bob Pickard.

– Tokyo 2020 skulle bli ett skyltfönster för en global lansering av ett nytt Japan. I stället ser vi att arvet av gamla trångsynta japanska attityder fastnat i gamla fördomar och föråldrade stereotyper, säger han till Reuters.

OS invigs på Tokyos Olympiastadion klockan 13, svensk tid.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt