Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

OS-drömmen lever för Sverige

Lukas Nilsson gjorde fem mål mot Ungern.
Lukas Nilsson gjorde fem mål mot Ungern. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Sverige gjorde vad man kunde. Man krossade Ungern i den sista matchen med 22–14 (10–7) efter ett suveränt försvarsspel.

Toppat av en målvakt som visade världsklass.

– Det är de här matcherna som är roliga, säger Mattias Andersson.

Det var en måstematch där förberedelserna var sämsta tänkbara. Den oavgjorda matchen mot Danmark var slut efter tio på tisdagskvällen.

18 timmar senare var det avkast mot Ungern, en match som Sverige var tvunget att vinna om drömmen om en OS-kvalplats skulle leva vidare.

– Sista gången jag tittade på klockan i natt var den tio i fem och då var jag fortfarande vaken, säger Jonas Källman.

– Det var segt när man vaknade. Det var tufft faktiskt, det var länge sedan man kände sig så mörbultad innan en match. Men som sagt, det var bara att gå in och köra.

Och det gjorde Sverige även om det var nervöst i början. Matchhjältarna mot Danmark, Mattias Zachrisson och Johan Jakobsson sköt, men den ungerske målvakten räddade.

Och när Ungern sköt räddade Mattias Andersson, så i halvtid stod det bara 10–7 till Sverige, framför allt beroende på ett helt fantastiskt 6–0 försvar.

I den andra halvleken gjorde Sverige 7–1 på de första tio minuterna, anförda av 19-årige Lukas Nilsson som gjorde två snabba mål.

– Jag kom in i ett flow och fick några framspelningar och några mål, det var väldigt bra i dag, säger 19-åringen från Ystad som sammanlagt gjorde fem mål i matchen.

Efter det svenska målrycket hade inte Ungern någon möjlighet att komma ikapp. I stället höll Sverige avståndet på åtta mål matchen ut och kunde vinna med 22-14.

En skön avslutning på ett mästerskap där det unga laget bara blivit bättre och bättre för varje match.

– Det var jäkligt roligt att vinna i dag, säger Lukas Nilsson och tillägger:

– Det har varit skitroligt att vara med alla de här grabbarna. Vi har skitroligt ihop och sedan att spela de här matcherna, varenda match är en ny upplevelse för mig.

34-årige Jonas Källman prisar de yngre spelarna, men han har också tagit på sig rollen som pådrivare:

– Jag är en av dem som varit med längst och försöker pusha de yngre lite granna. I går och i dag kanske man går lite för långt när man skriker på vissa, men det är bara för att man vill ha upp dem helt enkelt. Om det är negativt eller positivt vet jag inte, säger Jonas Källman, som liksom alla andra tycker att det här landslaget har en framtid.

– De har stegrat sig från det vi träffades i januari och hittat en trygghet och säkerhet i spelet, säger Mattias Andersson.

Två segrar, två oavgjorda och två förluster blev Sveriges EM-facit. Man gjorde vad man kunde i den sista matchen för att få den åtråvärda OS-kvalplatsen.

Nu avgör matchen mellan Spanien och Ryssland Sveriges öde.

De svenska spelarna ska se matchen tillsammans på hotellet.

– Jag vet inte om jag vågar titta, erkänner lagkaptenen Tobias Karlsson.