Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-03 20:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-elden-har-landat-i-japan/

Sport

OS-elden har landat i Japan

Tokyo 2020-chefen Yoshiro Mori tar emot den olympiska elden av de japanska OS-guldmedaljörerna Tadahiro Nomura och Saori Yoshida.
Tokyo 2020-chefen Yoshiro Mori tar emot den olympiska elden av de japanska OS-guldmedaljörerna Tadahiro Nomura och Saori Yoshida. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Förberedelserna inför OS i sommar fortsätter – mitt under den dramatiska spridningen av coronaviruset.

Den olympiska elden har nu anlänt till Japan, där facklan välkomnades med en nedbantad ceremoni.

TT Text

Trots att nästan all elitidrott över hela världen har pausats i spåren av coronaviruset är avsikten fortfarande att genomföra OS i sommar.

Men effekterna av pandemin når även OS-världen. En liten utvald publik och några journalister och fotografer fick ta emot det ankommande flygplanet som hade transporterat OS-elden från Aten. Det som skulle ha blivit ett pampigt arrangemang fyllt av glädje reducerades till en dämpad tillställning.

Facklan landade på flygbasen Matsushima på Japans nordöstra kust på fredagsförmiddagen lokal tid, efter att ha överlämnats till arrangörslandet från sitt andliga hem i Grekland, där de olympiska spelen avgjordes under antiken.

Saori Yoshida och Tadahiro Nomura, japanska OS-guldmedaljörer i brottning respektive judo, tog emot elden från det specialchartrade planet och tände en stor kittel i form av en körsbärsblomma.

De japanska OS-guldmedaljörerna Saori Yoshida och Tadahiro Nomura tänder en körbärsblommeformad kittel vid fredagens ceremoni.
De japanska OS-guldmedaljörerna Saori Yoshida och Tadahiro Nomura tänder en körbärsblommeformad kittel vid fredagens ceremoni. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Från flygbasen ska nu elden turnera runt i Tohokuregionen, som drabbades hårt av jordbävnings- och tsunamikatastrofen 2011. Arrangörerna kallar det en ”läkande eld” som ska visa hur området har återhämtat sig efter den förödande naturkatastrofen och den efterföljande kärnkraftsolyckan.

Den officiella fackelstafetten där OS-elden ska färdas genom hela Japan mot OS-staden Tokyo kommer att starta i Fukushima om en knapp vecka, men har också den fått planeras om. De dagliga ankomst- och avfärdsceremonierna kommer att vara stängda för allmänheten, som dessutom uppmuntras att inte bilda klungor längs med OS-eldens väg. Alla fackelbärare ska också undersökas

Under den nedskalade överlämningsceremonin i Grekland sade den japanska organisationskommitténs ordförande Yoshiro Mori i ett tal att han hoppades att OS-eldens ankomst till Japan skulle ”skingra de mörka moln som hänger över världen”.

Flygplanet som har transporterat den olympiska elden från Grekland till Japan landade på fredagsförmiddagen lokal tid.
Flygplanet som har transporterat den olympiska elden från Grekland till Japan landade på fredagsförmiddagen lokal tid. Foto: Eugene Hoshiko/AP

Coronautbrottet har tvingat idrottare att isolera sig och många har svårt att förbereda sig för tävlingarna. Med drygt fyra månader kvar till invigningen av OS i Tokyo växer kraven på att spelen ska ställas in eller flyttas fram. Den senaste i raden att kräva att OS skjuts upp är en av ledamöterna i Japans olympiska kommitté.

Trots det har såväl den internationella olympiska kommittén (IOK) som den lokala OS-arrangören hittills försäkrat att spelen ska bli av. IOK-ordföranden Thomas Bach säger i en intervju med New York Times att organisationen ”överväger olika scenarier”, men att han fortfarande är hoppfull om att spelen kan hållas som planerat.

Läs mer: 

IOK-chefen: Tittar på olika scenarier för OS 

Sommar-OS riskerar ställas in på grund av viruset (DN på plats i Tokyo)