Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

OS-elden tänd – biljettförsäljning utan glöd

Det är 108 dagar kvar till vinter-OS i Pyeongchang – men redan i dag har OS-elden inlett resan från Olympia i Grekland till Sydkorea.

Den olympiska elden har tänts i Grekland.

Och nu väntar OS-facklans långa färd från Olympia till Pyeongchang.

Men någon glöd är det inte kring biljetterna till vinterspelen i Sydkorea.

Det är drygt 100 dagar kvar till OS i Pyeongchang – men redan på tisdagen inleddes resan för den olympiska elden i Olympia. Den skulle egentligen ha tänts med solens strålar men på grund av regnet användes elden från repetitionen.

Foto: Aris Messinis/AFP/TT


Totalt ska OS-facklan färdas i 2.129 kilometer i Grekland – längdskidåkaren Apostolos Angelis med första sträckan, den tidigare fotbollsspelaren Park Ji-Sung med den andra – och ska vara framme i Akropolis på måndag.

”Det är en stor ära för mig att ha blivit vald till den förste som får bära OS-facklan för OS 2018”, sa Angelis till Internationella olympiska kommitténs (IOK) webbsida inför ceremonin.

”Det här är verkligen ett unikt ögonblick som jag ser fram emot. Jag känner mig stolt och har en unik känsla av glädje.”

Längdskidåkaren Apostolos Angelis lämnar över elden, efter sin första sträcka, till den tidigare fotbollsspelaren Park Ji-Sung.
Längdskidåkaren Apostolos Angelis lämnar över elden, efter sin första sträcka, till den tidigare fotbollsspelaren Park Ji-Sung. Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT


På tisdag ska facklan lämnas över till kommittén för spelen i Pyeongchang och fortsätter sedan resan mot vintervärden 2018.

Vid sidan av ansvaret kring facklans återstående resa måste organisationen få fart på biljettförsäljningen till OS, som invigs den 9 februari och pågår till den 25 februari.

Just nu är bara runt 30 procent av de nationella biljetterna sålda och omkring hälften av den internationella fördelningen.

Men det är inget som oroar OS-chefen Lee Hee-Beom.

– Vi kommer att ha fyllda arenor. Koreaner tar sena beslut, säger han.

Och han lägger inte heller särskilt stor vikt vid det spända läget med grannlandet Nordkorea. I stället slår han fast att spelen kommer att äga rum precis som planerat.

– Det finns ingen plan B.

Läs mer: Fem misstag med OS-elden vi minns

Rättelse 2017-10-24 13:37
I en tidigare version av texten stod att elden tändes med solens strålar. Rätt är att elden från måndagens repetition användes på grund av regn.