Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 14:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-granskarna-iok-vill-halla-spelen-i-sverige/

Sport

OS-granskarna: ”IOK vill hålla spelen i Sverige”

Den 24 juni i Lausanne avgörs om det blir Stockholm/Åre eller Milano/Cortina som tilldelas arrangörskap av vinter-OS 2026. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

OS-reportern Robert Livingstone tror att Stockholm Åre med regeringens säkerhetsgaranti på plats har god chans att vinna en jämn kamp mot Milano Cortina om vinterspelen 2026.

– IOK vill till Sverige, säger han och förvånas samtidigt över det ljumma intresset för OS bland svenskarna.

Rätta artikel

Med beskedet att den svenska regeringen ställer sig bakom vinter-OS och Paralympics i Stockholm Åre lämnar kampanjen på fredag in sin slutliga ansökan till Internationella olympiska kommittén (IOK). Uppgifterna ligger tillsammans med de rapporter som IOK:s utvärderingskommission gör efter sina besök i Sverige och Italien till grund för IOK:s medlemmar när de ska rösta om värdstad i Lausanne den 24 juni.

– Jag tror att det kommer att bli ett jämnt lopp, men nu när Stockholm Åre har garantierna från regeringen på plats har man en mycket bra chans. IOK vill till Sverige, säger journalisten Robert Livingstone, som arbetar för nätsidan gamesbids.com och har lång erfarenhet av att skriva om den olympiska rörelsen och OS-kampanjer.

Livingstone bevakade nyligen utvärderingsgruppens besök både i Sverige och Italien. Ett av hans starkaste intryck från Sverigeresan var bristen på intresse från svenskarna och han överraskades av att IOK-besöket inte uppmärksammades mer av massmedierna. Livingstone sätter detta i samband med det generellt låga intresset för att arrangera vinter-OS, vilket han menar beror på det dåliga rykte som IOK fått på grund av korruption, spräckta budgetar och kostsamma spel.

Att IOK nu genom reformpaketet Agenda 2020 försöker putsa på ryktet och arrangera hållbara lågbudgetspel verkar inte ha gått fram till alla.

– Många litar helt enkelt inte på IOK och det är först när någon stad arrangerat den här nya typen av OS som vi vet om det fungerar, säger Livingstone.

Han anser att Sveriges och Italiens ansökningar liknar varandra på många sätt. Den italienska budgeten är marginellt större än den svenska och i båda fallen handlar det om ett OS med stora avstånd mellan tävlingsorterna.

I Sverige kommer besökare att i vissa fall behöva flyga om man vill resa mellan tävlingsorterna Stockholm, Falun, Åre och Sigulda i Lettland, där bob, rodel och skeleton ska avgöras. I det italienska konceptet ligger de fyra tävlingsområdena närmare varandra.

– Men eftersom man kommer att vara hänvisad till bil och buss på små vägar i bergen kommer det att ta tid att åka mellan platserna även här, säger Livingstone.

Att Sverige valt att placera några grenar i ett annat land tror han inte ska ses som en nackdel.

– Italien hade också denna möjlighet, men i stället för att använda den moderna bobanläggningen i St Moritz i Schweiz väljer man att renovera den gamla som finns i Cortina d' Ampezzo för många miljoner. Att Sverige inte lägger dessa pengar på en ny anläggning är helt i linje med IOK:s nya norm, säger Livingstone.

Han tror att Italiens stora fördel är att det finns en stark önskan bland många italienare att få arrangera OS igen, något Livingstone kunde konstatera vid sitt besök.

Italiens stora fördel är att det finns en stark önskan bland många italienare att få arrangera OS igen, tror OS-journalisten Robert Livingstone. Foto: Claudio Furlan/Lapresse

– Jämfört med Sverige möttes vi av en helt annan entusiasm. De undersökningar som IOK gjort visar ju också att stödet i Italien är större, säger Livingstone, som tror att det faktum att Italien hade vinterspelen så sent som 2006 (Turin) och även arrangerade 1956 (Cortina) kan ligga landet i fatet.

– Sverige har ju aldrig haft vinterspelen och jag tror att många inom IOK känner att det är dags, säger han.

Gerard Farek är reporter på den olympiska sajten ”Around the rings”, som också ingående följer OS-rörelsen. Även han var på plats i Stockholm, Åre och Falun för att följa utvärderingskommissionen och noterade också det ljumma intresset för OS-frågan, men han konstaterar att detta inte bara gäller Sverige. Flera länder har dragit tillbaka sina kandidaturer, i några fall sedan det blivit nej i folkomröstningar.

Farek tror att detta främst beror på att IOK inte lyckats kommunicera sitt reformprogram och sin nya attityd, något som han påpekar att IOK-basen Thomas Bach medgivit.

– Hållbara och billiga spel kan mycket väl vara IOK:s ambition, men antingen förstår folk det inte, eller så tror de inte på det. Det är anledningen till att Schweiz, som hade en fantastisk ansökan, och även Calgary i Kanada och några länder till hoppat av, säger Farek, som konstaterar att IOK precis som inför omröstningen kring vinterspelen 2022, då Peking vann kampen mot Almaty i Kazakstan, bara har två kandidater.

Av den anledningen menar han att spelen 2026 är livsviktiga för IOK. Italien eller Sverige blir ”försökskaniner” som ska visa att det går att arrangera spelen på ett helt nytt sätt och därigenom locka fler intressenter i framtiden.

Även Farek ser stora likheter mellan ansökningarna och pekar på de stora avstånden mellan tävlingsorterna.

– Men jag har all förståelse för att Sverige valde att lägga bob, rodel och skeleton i Sigulda. Jag till och med vet att IOK uppmanade svenskarna att inte bygga en ny anläggning i Sverige, säger Farek.

IOK:s utvärderingskommission på plats på San Siro. Fotbollsstadion ska ha öppningsceremonin och där har italienarna ett problem. Foto: Antonio Calanni/AP

Liksom Robert Livingstone pekar han på att besökarna oavsett vilket land som vinner får bereda sig på tidskrävande resor och att det kan bli svårt att följa flera grenar samma dag. Han pekar också på att det uppstått frågetecken kring invigningsceremonin i Milano, som ska hållas på fotbollsarenan San Siro.

– Bara en fjärdedel av alla tävlande kommer att bo i Milano. Hur gör man med alla andra som vill närvara vid invigningen? Ska man hitta bostad åt dem eller ska man sätta dem på en buss i fyra timmar mitt i natten, frågar sig Farek, som inte utesluter att det kommer att bli ändringar i det vinnande konceptet när omröstningen i Lausanne den 24 juni är över.

Farek anser att det är två starka ansökningar och tror på en jämn och oviss kamp. Han är inte säker på att det faktum att Italien hade OS så sent som 2006 enbart är en nackdel.

– Det finns två sätt att se på det där. Antingen tycker man det har gått för kort tid, eller så menar man att det fungerade ju bra då och att 20 år är tillräckligt länge: vi lägger spelen där igen, säger han.

Både Farek och Livingstone ser det som en stor fördel för Sverige att regeringens säkerhetsgaranti, även om den var försenad, kom på plats i god tid. Ju längre den dröjt, desto större problem hade det blivit för den svenska kampanjen.

Det svagare folkliga stödet i Sverige och att Alperna är klassisk mark för vinteridrott anser de talar till italienarnas fördel.

– Men om IOK-medlemmarna finner att man har två jämnstarka ansökningar att välja mellan tror jag det faktum att Sverige aldrig arrangerat vinterspelen kan komma att avgöra, säger Farek.