Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

OS-guld till Stina Nilsson – tre sekunder före norska tvåan

00:49. Stina Nilsson i glädjetårar efter OS-guldet i sprint.

Stina Nilsson var helt överlägsen i damernas sprintfinal i OS i Pyeonchang. 

Segermarginalen till tvåan Maiken Caspersen Falla var hela tre sekunder.

På prispallen överväldigades 24-åringen av känslorna.

– Jag  trodde aldrig att jag skulle vara en sån som stod och grät på en pall, men att allt sitter i dag – det är för bra för att vara sant.

Sverige har aldrig tidigare tagit en medalj i damernas sprint i OS. Nu var det dags.

Stina Nilsson var snabb ut redan från start i finalen, sedan släppte hon aldrig greppet. Nilsson var ensam in på upploppet och sträckte armarna mot himlen samtidigt som silverstriden mellan norskan Maiken Caspersen Falla och Julia Belorukova, OAR, pågick. Den vann Caspersen Falla. Hanna Falk kom femma i finalen.

Falk var mycket imponerad av guldmedaljören.

– Hon åker snabbare och snabbare i varje heat. När mina ben blir trötta blir hon i stället starkare och starkare, säger hon till DN.

Läs mer: Johan Esk: Det var inget snack när Stina blev bäst

Stina Nilsson var ett enda stort leende när hon intervjuades i Kanal 5.

– Det är så sinnessjukt. Jag har tränat på alla kraven som den här banan ställer på kroppen och prickat in formen. Det är så skönt att känna det på dagen.

Tvåan Maiken Caspersen Falla hyllade den svenska segraren:

– Hon var väldigt stark i dag och förtjänar det här. Hon har varit starkast under säsongen.

I mixade zonen får Stina en mobiltelefon i handen. Det är statsminister Stefan Löfven som ringer.

– Tack så mycket, så kul att du hör av dig, säger hon.

Läs mer: Guld-Stina står över milloppet

I herrarnas final satte Norges nya fixstjärna Johannes Hösflot Kläbo in sitt karaktäristiska sprintryck i sista uppförsbacken och vann i stor stil. Tvåa kom italienaren Federico Pellegrino och trea Alexander Bolsjunov, OAR. 

Oskar Svensson, som imponerade på vägen fram till finalen, kom femma.

– Oskar på en femteplats, det är otroligt bra. Men jag tror att han också kände att han ville ha mer i dag, sa Teodor Peterson om finalsvensken till DN.

Samtliga svenskar gick utan problem vidare från kvalet. Stina Nilsson var snabbast av alla. 

Nilsson var klart först även i sin kvartsfinal och vann enkelt. Även Hanna Falk vann sin kvart efter att ha spurtat sig förbi Jessica Diggins. OS-debutanten Anna Dyvik gick vidare på tid men för Ida Ingemarsdotter gick det sämre. Hon fick problem med vinden och lyckades inte ta sig vidare från sitt heat.

– Det driver i spåren och jag kände att vinden tog tag i mig och jag var nära att ramla. Jag var beredd på vind men inte på att den skulle vara så här stark, sa Ingemarsdotter efter sin kvartsfinal. 

Oskar Svensson vann sin kvartsfinal medan Teodor Peterson spurtade in som tvåa i sin bakom Johannes Kläbo.

För Calle Halfvarsson fortsätter motgångarna. Han valde fel i positionen i sin kvartsfinal och var chanslös in på upploppet. Även Viktor Thorn misslyckades i kvarten. Redan i starten satte han staven innanför skidan, föll och kom aldrig ikapp.

– Det var lite America's funniest home videos över det hela. Nu får jag kanske lite tv-tid ändå när man gör något roligt. Nu får jag leva med det här i fyra år, det är tråkigt, sa Thorn efteråt.

Stina Nilsson vann även sin semifinal. Också de andra svenskorna körde i samma semifinal. Anna Dyvik slogs ut men Hanna Falk lyckades via en tredjeplats ta sig vidare till final.

Teodor Peterson hade ingen kraft kvar i skidåkningen i semifinalen. Däremot åkte faluåkaren Oskar Svensson bra och gick till final från andra heatet tillsammans med Ristomatti Hakola.

Läs mer: Silver-Stina har blivit Guld-Stina – här är Stina Nilssons väg från barnstjärna till olympisk mästare

Läs mer: Mentala rådgivaren såg guldet komma: ”Märkte att Stina var jättebalanserad”

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.