Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 08:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-guldmedaljor-identifierad-i-stormningen-av-kapitolium/

Sport

OS-guldmedaljör identifierad i stormningen av Kapitolium

Klete Keller, längst till höger, efter sitt OS-brons på 400 meter frisim i Aten 2004. Till vänster, silvermedaljören Grant Hackett och i mitten guldmedaljören Ian Thorpe.
Klete Keller, längst till höger, efter sitt OS-brons på 400 meter frisim i Aten 2004. Till vänster, silvermedaljören Grant Hackett och i mitten guldmedaljören Ian Thorpe. Foto: Mark J. Terrill/AP

Klete Keller, femfaldige OS-medaljör i simning, pekas ut som en av personerna som var med under stormning av Kapitolium i Washington förra veckan under vilken fem personer miste livet.

Det är sajten SwimSwam som publicerar uppgifterna och hänvisar till en video från stormningen filmad av journalisten Julio Rosas som arbetar för townhall.com.

SwimSwam, den mest lästa simsajten i världen, har fått Kellers identitet bekräftad av ”minst ett dussin” personer som sett bilderna som togs när polis försökte mota bort demonstranter inne i Kapitoliums rotunda.

Personen som identifierats som Keller bär en amerikansk OS-jacka.

https://twitter.com/Julio_Rosas11/status/1346918106375995392?s=20

Keller har raderat sina konton från sociala medier, men innan han gjorde det publicerade han enligt SwimSwam inlägg som visade att han var en uttalad Trumpsupporter.

Klete Keller deltog i sitt första OS i Sydney 2000 då han tog brons på 400 meter frisim och silver på 4x200 meter frisim. I Aten 2004 blev det guld på 4x200 meter frisim och brons på 400 meter frisim och i Peking 2008 guld på 4x200 meter frisim.

I en intervju med USA Swimming 2018 berättade Keller att han haft svårt att anpassa sig till livet efter idrotten. 2014 blev han arbetslös och bodde sedan under en period i sin bil efter att ha skiljt sig från sin fru. Dessutom förbjöds han att träffa sina tre barn under fyra års tid.

Keller bor i dag i Colorado och har de senaste åren bland annat jobbat som simlärare.

Ämnen i artikeln

Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt