Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

OS-hjälten Södergren gör sista satsning - på långlopp

Anders Södergren, OS-hjälte 2010, har inlett en sista satsning.
Anders Södergren, OS-hjälte 2010, har inlett en sista satsning. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB Scanpix

Det är inte bara Johan Olsson och Daniel Richardsson som siktar på segrar i långloppscupen Ski Classics. Anders Södergren, OS-hjälte 2010, har inlett en sista satsning och han gör det tillsammans med Richardsson i Team Exspirit.

Förra säsongen åkte Södergren för norska Team LeasePlan Go tillsammans med norrmannen Petter Eliassen som vann fyra av långloppen och Ski Classics sammanlagt. Nu får Södergren till uppgift att mala ned sin gamle lagkamrat.

– Det är klart att vi vill att vårt team ska vinna och då handlar det om att åka ifrån kanoner som Eliassen, säger Södergren.

Södergren var ofta med och bäddade för Eliassen genom sin offensiva körning.

– Hade inte jag kört offensivt kanske någon annan hand gjort det, menar Södergren något blygsamt.

Nu hoppas Team Exspirit att 38-åringen från Östersund ska hjälpa bland andra Daniel Richardsson, som har kapacitet att åka både långt, fort och sedan kunna spurta, att ta placeringar i toppen.

Men det finns lopp som passar Södergren själv riktigt bra, där han hoppas kunna vara med och åka om segern.

– Jizerska passa mig rent kuperingsmässigt. Årefjällsloppet och Birkbeinerrennet är också lite tuffare. Det skulle vara riktigt kul att lyckas i Vasaloppet men det är inte den bana som passar mig allra bäst.

I OS i Vancouver 2010 vann Södergren och Richardsson stafetten tillsammans med Johan Olsson och Marcus Hellner. Nu ställs Södergren mot Olsson som precis som Richardsson lämnat längdlandslaget och gör en rejäl satsning på Ski Classics.

– Det är onekligen ett intressant startfält, konstaterar Södergren.

Erik Nilsson är stallchef på Team Exspirit är givetvis nöjd med sitt nyförvärv.

– Vi har letat efter en offensiva kraft. Det handlar också om att ta sprintpoäng och då kan man antingen ha en sprinter som är väldigt snabb eller så kan man ha en offensivt lagd åkare och Anders är väldigt offensiv i sin åkning. Han går alltid fullt, det är hans sätt att åka skidor.

Förra säsongen slutade Södergren bland annat sjua i Årefjällsloppet som han åkte utan fäste, det handlade om att staka i 47 kilometer.

– Nu har han stakat i åtta månader sedan dess, vi tror väldigt mycket på Anders, säger Nilsson.

Södergren har vunnit två femmilar i klassiska Holmenkollen och i Vasaloppet senast åkte Södergren med fäste och drog ifrån rejält i de inledande motluten. Loppet vanns av lagkamraten Petter Eliassen.

– Vi har saknat en offensiv åkare när vi ska bygga upp taktiken inför våra lopp, menar Nilsson