Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-hoppet-vann-i-sasongsdebuten/

Sport

OS-hoppet vann i säsongsdebuten – siktar på världsrekord

Perseus Karlström vann i säsongsdebuten.
Perseus Karlström vann i säsongsdebuten. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/Bildbyrån

Den svenska gångstjärnan Perseus Karlström inledde säsongen med seger när han vann australiska mästerskapen.

På söndag, när han tävlar i japanska mästerskapen, siktar han högre än så:

– Om det känns bra och förhållandena är bra kommer jag att göra ett seriöst försök att sätta världsrekord, säger han.

TT Text

Det svenska OS-hoppet vann 20-kilometersloppet i Adelaide på tiden 1.21.57 och var 35 sekunder före tvåan Evan Dunfee från Kanada.

– Det var en ganska bra tävling, lite knepiga förhållanden, 25 grader och fuktigt. Det var tung luft – man fick ingenting gratis och det var tungt i benen. Det var överlag långsamma tider, säger Karlström till TT.

– Men jag följde min taktik, att bara ligga med i 18 kilometer och sedan köra stenhårt sista två kilometrarna. Det gick riktigt bra, jag gjorde en fruktansvärt stark avslutning.

29-åringen, som tog VM-brons i Qatar i höstas, fortsätter sin uppladdning inför OS i Tokyo (där gången avgörs i Sapporo) med att tävla i just Japan kommande helg.

I de japanska mästerskapen i Kobe ställs han på söndag mot världens bästa gångare, inklusive världsettan och VM-guldmedaljören Toshikazu Yamanishi. Och Karlström, som tävlar i OS-distansen 20 kilometer, siktar högt:

– Om det känns bra där och om förhållandena är bra på tävlingsmorgonen kommer jag att sikta på ett seriöst försök att sätta världsrekord faktiskt. Det ska bli riktigt kul.

Hur snabbt han måste gå då? Under 1.16.36, som är det nuvarande världsrekordet av Yusuke Suzuki från 2015. Karlströms personbästa är 1.18.07 från spanska La Coruña i fjol.