Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-30 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-loparen-om-angesten-lag-pa-golvet-och-grat/

SPORT

OS-löparen om ångesten: Låg på golvet och grät

Kalle Berglund efter 1 500-meterskvalet på OS i Tokyo. Arkivbild.
Kalle Berglund efter 1 500-meterskvalet på OS i Tokyo. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Långdistanslöparen Kalle Berglund tävlade för Sverige i OS – sedan bröt han ihop.

– Jag bara låg på golvet och grät, säger han i podden Sporthuset.

TT Text

Det blev bara ett lopp för Kalle Berglund i OS i Tokyo. Den 25-årige svensken kom näst sist i sitt kvalheat på 1 500 meter och var aldrig nära en semifinal.

Då gav han två anledningar till misslyckandet.

– Jag tränade väldigt hårt, det blev lite för mycket. Sedan har jag inte mått bra under våren och sommaren, sade han.

I podden Sporthuset berättar han nu hur prestationsångesten inför sommarspelen höll på att förgöra honom. Berglund kunde vakna mitt i natten med tryck över bröstet, svårigheter att andas och illamående.

Några månader efter uttåget i OS försämrades hans psykiska hälsa.

– Jag fick mejl och meddelanden på sociala medier där folk frågade ”Vad hände egentligen? Du såg inte ut att vara dig själv”. Då tänkte jag svara på ett mejl, men det gick inte. Jag bara låg på golvet och grät, säger Berglund.

Kalle Berglund under VM i Qatar 2019.
Kalle Berglund under VM i Qatar 2019. Foto: Jessica Gow/TT

Prestationsångesten har varit ett bekymmer för friidrottaren en längre tid.

– Om jag gjorde ett dåligt resultat blev det som att jag blev en dålig människa. Jag skippade sociala sammanhang. Det blev för mycket och jag orkade inte, säger han.

Berglund menar att trots kraschen har varken Sveriges olympiska kommitté (SOK) eller Friidrottsförbundet försökt hjälpa honom.

– Jag har haft noll kontakt med SOK efter OS. Noll kontakt. Och samma sak med förbundet. Ingenting om hur går det, behöver du hjälp, behöver du någon stöttning eller vad som helst, säger han.

Ämnen i artikeln

Friidrott

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt