Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/os-mastaren-atalas-ska-ha-hjalpt-sin-son-dopa-sig/

Sport

OS-mästaren åtalas – ska ha hjälpt sin son dopa sig

Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Erik Johansen/Scanpix

Som en följd av dopningsskandalen under VM i längdskidor förra året väntar nu åtal för OS-mästaren och den förre estniske storåkaren Andrus Veerpalu.

Åklagaren menar att han har hjälpt sin son att bloddopa sig.

Andrus Veerpalu anklagas för att ha låtit en skidåkare och en läkare utföra bloddopning på hans hotellrum under VM i Seefeld. Det säger Thomas Willam, talesperson för åklagarmyndigheten i Innsbruck, till tidningen Postimees.

Tidningen skriver att det är tydligt klarlagt att han hjälpt sin son Andreas Veerpalu att dopa sig, och troligen också den kazakiske VM-medaljören Aleksej Poltoranin, som Veerpalu var tränare för.

Både Andrus Veerpalu och Poltoranin har nekat till att de sysslat med dopning, sonen Andreas har erkänt och stängts av i fyra år från idrotten.

Under razzior på VM tog bland annat den österrikiska polisen två skidåkare på bar gärning när de utförde blodtransfusioner för att dopa sig. Sedan dess har flera idrottare fällts i österrikiska domstolar. Rättegången mot läkaren som anses ha legat bakom dopningsnätverket, tyske Mark Schmidt, startar i München den 16 september.

Andrus Veerpalu vann OS-guld 2002 och 2006 och VM-guld 2001 och 2009. Han har på senare år arbetat som tränare, och trots att han är avstängd tills vidare i väntan på att disciplinärendet mot honom ska avgöras, har estniska medier i sommar rapporterat att han synts i publiken när hans barn tävlat i rullskidlopp.

Rättegången för sonen Andreas och lagkamraten Karel Tammjärv ska starta den 8 oktober i Innsbruck. För Andrus Veerpalu finns ännu inget datum klart, skriver Tiroler Tageszeitung. Men det finns oro för att estländarna inte kommer att dyka upp, säger åklagarmyndighetens talesperson Thomas Willam till tidningen.

Sonen Andreas anklagas för bedrägeri och för att ha varit medlem av en kriminell organisation, pappa Andrus Veerpalu för medhjälp till bedrägeri. Andreas Veerpalu ska ha orsakat sina sponsorer skador för motsvarande dryga 120.000 kronor, Andrus för 50.000 kronor, menar åklagaren.

Efter att han avslutat sin karriär 2011 kom det fram att Andrus Veerpalu testat positivt för tillväxthormon och han stängdes först av för dopning, men överklagade och domen underkändes på grund av procedurfel.

Enligt Postimees menar åklagaren nu att sonen Andreas utöver bloddopning misstänks för att ha dopat sig med tillväxthormoner, något som han tidigare erkänt för skidförbundet. Åklagarna menar att han började dopa sig inför säsongen 2016-2017.

Läs mer: ”Killen med kylboxen” tog blodpåsar genom Europa

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt