Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

OS-mästarinnans lögn: Skyllde positivt dopningsprov på behandling mot utomkvedshavandeskap

Jemima Sumgong vann maraton under OS i Rio.
Jemima Sumgong vann maraton under OS i Rio. Foto: Felipe Dana/AP/TT

Den olympiska mästarinnan i maraton Jemima Sumgong skyllde sitt positiva dopningsprov på en behandling mot utomkvedshavandeskap. Nu har hon stängts av i fyra år sedan det framkommit att hon försvarat sig med falska dokument.

Jemima Sumgong, som vann maratonloppet i Rio-OS 2016, fastnade i ett dopningstest vid sidan av tävlingsbanorna i februari i år. Den 32-åriga kenyanskans prov bar spår av epo och hon stängdes av i väntan på utredning.

I förra månaden fick hon sin dom av ADAK, den kenyanska antidopningsenheten: fyra års avstängning. Nu visar utredningen hur den olympiska mästarinnan, som i fjol även vann London Marathon trots ett fall sent i loppet, försökte komma undan med hjälp av falska dokument. Det skriver sajten Sports Integrity Initiative, som har kommit över domen kring fallet.

I förhören med ADAK hävdade Sumgong att hon haft epo i kroppen eftersom hon fått det som medicinering på ett sjukhus i Nairobi, där hon sökt behandling för utomkvedshavandeskap. Som bevis för detta visade hon upp dokument från sjukhuset som pekade på att hon fått en blodtransfusion den 22 februari, veckan innan hon lämnade sitt positiva test.

Men när uppgifterna kontrollerades med sjukhuset visade det sig att Sumgong visserligen konsulterat sjukhuspersonal angående utomkvedshavandeskap, men att detta skedde först i april. Sjukhuset meddelade också att epo inte rutinmässig används vid behandling av utomkvedshavandeskap och konstaterade att det dokument som Sumgong visat upp var falskt.

Sumgong hävdade i sin tur att läkaren som skrivit dokumentet kan ha varit en bedragare eftersom det vid den här tiden pågick en läkarstrejk, men ADAK trodde henne inte och poängterade att löparen borde ha deklarerat att hon medicinerat när det positiva testet uppdagades. Man pekade också på att hon i egenskap av stjärnlöpare hade tillgång till läkare vid det kenyanska flygvapnet och borde ha konsulterat dessa.

Det handlade enligt ADAK kort och gott om lögner och falska dokument.

”ADAK anser att preparatet (epo) togs som förberedelser inför London Marathon”, skriver antidopningsenheten i domen.

Sumgong har tidigare varit tillfälligt avstängd för bruk av ett otillåtet medel, vilket gjorde att hon missade OS i London, men hon friades senare av Internationella friidrottsförbundet.

Den nya domen betyder att kenyanskan sannolikt förlorar sin World Marathon Majorstitel och prispengarna på 500.000 dollar. Även hennes andra framgångar med OS-guldet i Rio som kronan på verket kommer att ifrågasättas.

Fallet väcker också nya frågor kring det italienska managementbolaget Rosa Associati, som Sumgong tillhör. Flera av bolagets kenyanska löpare har den senaste tiden åkt fast för dopning och agenten Federico Rosa har tidigare varit tillfälligt avstängd för dopningsförseelser.