Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

OS-medaljörerna möts utanför isen

Tillsammans har de radat upp hockeymedaljer i OS och VM.

Nu står Danijela Rundqvist och Kim Martin Hasson på var sin sida i semifinalserien mellan Djurgården och Linköping.

Som ledare.

– Jag är glad att Kim inte står i mål. Nu har vi i alla fall en chans, skrattar Rundqvist.

De är två av Sveriges mest kända hockeyspelare på damsidan.

Kim Martin Hasson slog igenom som 15-åring när hon vaktade målet i OS i Salt Lake City 2002. Danijela Rundqvist har vunnit poängligan i Europacupen och hela fem Europacuptitlar.

Med Damkronorna har de tagit OS-silver (2006), OS-brons (2002) samt dubbla VM-brons (2005 och 2007).

Nu leder de var sitt lag, i samma semifinalserie, i Riksseriens SM-slutspel.

– Det är jättekul, jag och Kim har ju spelat tillsammans i många år och bott ihop i Ryssland (när duon spelade för ryska Tornado 2011-12), säger Danijela Rundqvist, i dag verksamhetschef för serienykomlingen Djurgården.

– Vi är goda vänner och gör båda ett stort jobb för våra klubbar, men försöker också göra något stort för svensk damishockey.

Kim Martin Hasson, sedan i fjol sportchef i mästarlaget Linköping, fyller i:

– Vi jobbade ihop nu i veckan (i ett av Sveriges olympiska kommittés projekt), men vi pratade inte så mycket om semifinalen. Det är bara ”må bästa lag vinna”.

Danijela säger att det är tur för Djurgården att inte du står i mål i de här matcherna?

– Haha. Vi får väl vara glada för att hon inte är med då, kontrar Kim Martin Hasson.

– Hon har en så jäkla vinnarinställning!

Kim Martin Hassons Linköping, som vunnit SM-finalen de två senaste åren, tog hem den första semifinalmatchen – i bäst av tre – borta mot Djurgården i onsdags. Linköping vann med 2–1 i förlängning, och har nu hemmaplan på lördagen och även i en eventuell tredje match på söndag.

Men det lär bli ännu en tuff kamp lagen emellan i Stångebro ishall.

Det senaste året har landskapet i svensk damhockey förändrats. Flera etablerade hockeyklubbar har inlett betydande damsatsningar, vilket har gjort högsta serien jämnare.

– Riksserien är bättre än någonsin. Det är mycket bättre spel och man får se bra hockey. Det lockar mer publik och större intresse, säger Danijela Rundqvist.

– Tidigare år har man på förhand kunnat säga vilka som ska mötas i en SM-final och vilka som ska vinna, men så är det inte riktigt nu. Det tycker jag är jätteroligt.

Utvecklingen har lockat stjärnor från utlandet, som Linköpings OS-guldmedaljör Jennifer Wakefield (Kanada) och Djurgårdens poängdrottning Andrea Dalen (Norge). Samtidigt har nya svenska talanger klivit fram.

– Det är kul att damhockeyn har gått framåt och att det har fostrats så många nya bra spelare. Det är något vi båda njuter av, säger Kim Martin Hasson samtidigt som Rundqvist berättar att Djurgårdens långsiktiga mål inte bara är sportsliga:

– I dag slutar många spelare när de är 20-25 år, men vi vill ju att tjejerna ska hålla på tills de är 35 eller 40. Det handlar om att hitta en balans och ett arbete som man kan kombinera med hockey. Vår ambition är så mycket mer än bara hockey och tuffa matcher.

Fakta. Stjärnorna bakom semifinallagen

Kim Martin Hasson

Sportchef i Linköping

Född: 26 februari 1986.

Klubbar som hockeyspelare: Hammarby, AIK, Malmö Redhawks (herrjuniorer), Minnesota Duluth Bulldogs (USA), Tornado (Ryssland), Linköping.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2006), 1 OS-brons (2002), 2 VM-brons (2005 och 2007), 3 Europacuptitlar, 3 SM-guld, 1 rysk mästartitel.

Danijela Rundqvist

Verksamhetschef i Djurgården

Född: 26 september 1984.

Klubbar som hockeyspelare: Kälvesta, AIK, Burlington Barracudas (Kanada), Tornado (Ryssland), Lugano (Schweiz), SDE, Djurgården.

Främsta meriter: 1 OS-silver (2006), 1 OS-brons (2002), 2 VM-brons (2005 och 2007), 5 Europacuptitlar, 3 SM-guld, 1 rysk mästartitel.

SM-semifinaler, lördag:

Linköping–Djurgården

(1–0 i matcher)

Luleå–AIK

(1–0 i matcher)

Eventuella avgörande matcher spelas i morgon, söndag.