Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

OS

Bäckström fast i dopningstest

Nicklas Bäckström.
Nicklas Bäckström. Foto: Roger Turesson

Den största matchen i karriären skulle starta om två timmar. Då fick Tre Kronors Nicklas Bäckström reda på att allergimedicinen han tagit i flera år gett utslag i ett dopningstest och att han skulle missa OS-finalen mot Kanada. Nu riktar den svenska landslagsledningen stenhård kritik mot IOK.

Strax före Tre Kronors OS-final mot Kanada kom beskedet att Nicklas Bäckström lämnat ett positivt dopningsprov.

Bäckström testades i samband med onsdagens kvartsfinal mot Slovenien och provet visade sig innehålla spår av ämnet pseudoefedrin, uppger landslagsläkaren Björn Waldebäck. Ämnet finns i en allergimedicin som Washington-forwarden tagit i flera år och är tillåtet i vissa mängder. I Bäckströms fall var dock värdet något för högt.

– Det här är en liten molekyl som har väldigt kort halveringstid. Den har peakat precis när han testats. Det är som att köra 121 kilometer i timmen på en 120-väg, säger landslagsläkaren Björn Waldebäck i en intervju i TV3.

Waldebäck poängterar att han har gett Bäckström klartecken att ta medicinen.

Nicklas Bäckström säger själv att han inte har någonting att dölja och att han testas årligen i NHL. 26-åringen hade svårt att hålla tillbaka tårarna när han mötte pressen någon timme efter OS-finalen.

– Det är nog den största match jag skulle ha spelat, det känns för jäkligt, säger han.

– Det har inte gått till på rätt sätt.

Nicklas Bäckström får stöd av den svenska landslagsledningen.

Landslagschefen Tommy Boustedt säger att Internationella olympiska kommittén, IOK, har förstört en av de största dagarna i svensk hockeyhistoria. Förbundskapten Pär Mårts kallar beslutet att inte låta Bäckström spela ”ett justitiemord”.

– Jag tycker att vi borde ha rätt förutsättningar för att slåss med Kanada, det hade vi inte i dag, säger Mårts till DN.

Det är framför allt IOK:s tajming man ifrågasätter. Tommy Boustedt tror att IOK medvetet väntat in i det sista med att ge Bäckström beskedet för att få så stort genomslag som möjligt.

– Det är politik, säger Boustedt i en intervju med TV3.

– Det här är amatörer. Det sköts inte professionellt.

Spelarna i Tre Kronor fick reda på att Bäckström inte skulle spela finalen strax före nedsläpp.

– Det är klart att det inte var någon optimal uppvärmning, säger lagkaptenen Niklas Kronwall till DN.

Målvakten Henrik Lundqvist tar Bäckström i försvar.

– Det är ingen som försöker ta något som man inte får. Det handlar mer om att ha allt på papper och vara tydlig med allt. Den första tanken var att man led med honom, säger Lundqvist till DN.